Elég rosszul áll El Salvador bitcoin kísérlete

Egy évvel azután, hogy El Salvador az első ország lett, amely törvényes fizetőeszközként vezette be a bitcoint az amerikai dollár mellett, a kezdeti lelkesedés elpárolgott. A kriptovaluta árának meredek csökkenése sem segített.

Nayib Bukele, El Salvador elnöke tavaly némi tűzijáték és az AC/DC „You Shook Me All night Long” című dalának kíséretében lépett színpadra, és egy tengerparti konferencián bejelentette a kripto rajongók éljenző tömegének, hogy a Bitcoin forradalmasítani fogja az országát.

Tavaly szeptember elején a bitcoin árfolyama 40 ezer dollár felett járt, és pár hétig még tovább emelkedett, november 8-án érte el történelmi csúcsát 67 ezer dollárnál, El Salvador elnöke pedig lelkesedésében bejelentette, hogy megépíti a világ első “bitcoin-városát”, melynek energiaellátását egy vulkán fogja biztosítani és amelyben az áfa kivételével semmilyen más adót nem kell majd fizetni.

Aztán a bitcoin árfolyama ereszkedni kezdett és idén szeptemberben már 20 ezer dollár alatt is járt, jelenleg pedig 22 ezer dollár. Az ország  „befektetése” tehát jelenleg mintegy 50-60%-os veszteségnél jár, miközben a kriptovaluta általános elfogadhatóságát sem sikerült megteremteni – a Bitcoin nem váltotta fel El Salvador kemény valutáját, az amerikai dollárt.

„Itt már senki sem beszél igazán a bitcoinról. Elfelejtették” – mondta Carlos Acevedo, El Salvador jegybankjának korábbi vezetője. „Nem tudom, hogy ezt kudarcnak nevezhetnénk-e, de sikernek biztosan nem.”

A bevezetés részeként a salvadoriaknak a kormány által kibocsátott digitális pénztárcákat kínáltak, amelyekben 30 dollár értékű bitcoint  helyeztek el, hogy ezzel is segítsenek a folyamatok elindításában. A törvény értelmében az adókat immár bitcoinban is lehet fizetni, és a vállalkozásoknak is el kell fogadniuk ezt a fizetési formát – kivéve, ha nem rendelkeznek az ehhez szükséges technológiával.

Acevedo szerint azonban az érme magas volatilitása megijesztette a felhasználókat, és a kriptopénz eleve szélesebb körű elfogadottságot élvez olyan országokban, ahol rossz a fizetési hálózat vagy szigorú a valutaellenőrzés, például Argentínában, Venezuelában vagy Kubában.

„El Salvadorban jó fizetési hálózatunk van, miért kellene akkor kriptovalutával pénzt utalni?” – mondta.

A kormány nem adta fel

Közelmúltbeli felmérések alapján a válaszadóknak csak viszonylag kis hányada használja a digitális pénztárcákat, és csak kevés vállalkozás regisztrált bitcoin-tranzakciókat. A központi bank szerint az átutalásoknak mindössze 2%-át küldték kriptopénz tárcákon keresztül.

A kormány azonban továbbra is bizakodó. Alejandro Zelaya pénzügyminiszter szerint a bitcoin felpörgette a külföldi befektetéseket és a turizmust, valamint növelte a pénzügyi hozzáférést a banki szolgáltatásokkal nem rendelkező lakosok számára. A kormány szerint a digitális pénztárcának, a Chivónak több mint 4 millió felhasználója van. A turizmus idén várhatóan meghaladja a járvány előtti szintet, és a központi bank adatai szerint már 59 kriptovalutákkal és blokkláncokkal foglalkozó cégnek van bejegyzett irodája El Salvadorban.

Ám Bukele azon törekvése, hogy meggyőzze a bitcoinosokat, hátrányokkal is járt. Az IMF a bitcoin használatából eredő kockázatokra hivatkozva nem hagyott jóvá egy 1,3 milliárd dolláros programot az ország számára.

A kormány 2381 közpénzből vásárolt bitcoinja jelenlegi árfolyamon 47,2 millió dollárt ér, ami kevesebb mint a fele annak, amit a kormányzat fizetett értük. A Moody’s becslése szerint a kormány összesen 375 millió dollárt költött a bevezetésre, beleértve egy 150 millió dolláros alapot a bitcoin-dollárra való átváltás támogatására és a Chivo felhasználóknak adott 30 dolláros regisztrációs bónuszra szánt pénzt.

„A Bukele-kormányzat által támogatott Bitcoin-kísérlet jelentősen megnövelte a piac kockázati megítélését az országgal kapcsolatban” – mondta Fabiano Borsato, a Torino Capital LLC operatív igazgatója.

„A kísérletet a törékeny államháztartás, a magas és tartós költségvetési hiány, valamint az ország jogállamiságával kapcsolatos kétségek közepette hajtják végre. Mindez véleményünk szerint rövid és középtávon megakadályozza, hogy El Salvador kedvező feltételek mellett jusson finanszírozáshoz a nemzetközi piacokon.”

Forrás: Bloomberg Business

Hozzászólások ()

Friss hírek