Szigorítják a fegyverviselést New York államban

Csütörtökön szigorított fegyverviselési törvény lépett életbe New York államban, amely megnehezíti a fegyverviselési engedély kiváltását, egyes helyeken pedig teljes tilalmat vezet be.

A szövetségi állam törvényhozása azt követően döntött az új jogszabály életbe léptetéséről, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága júniusban alkotmánysértőnek ítélte New York több mint százéves fegyvertartási törvényét.

Az új jogszabály szigorítja a fegyverviselési engedély megszerzésének feltételeit; a jövőben részletesen ellenőrzik az igénylők személyes hátterét a közösségi médiában közzétett bejegyzéseikkel együtt. A törvény 16 órás elméleti tanfolyamot és kétórás éleslövészetet ír elő az engedély feltételeként.

A jogszabály emellett úgynevezett fegyvermentes övezeteket hoz létre, ami azt jelenti, hogy bizonyos helyekről – bárokból, fesztiválokról, parkokból, könyvtárakból, iskolákból, kórházakból, kormányzati épületekből és New York ikonikus teréről, a Times Square-ről – kitiltják a fegyvereket. Az engedélyeket továbbá mostantól háromévente meg kell újítani.

Szeptember 4-én, vasárnap egy újabb eleme is életbe lép a fegyvertartási szabályozásnak, miszerint 18-ról 21 évre emelik a félautomata lőfegyverek vásárlásának korhatárát.

A jogszabály életbe lépését megelőző hetekben többszörösére ugrott a fegyverviselési engedélykérelmek száma New York államban, mert sokan még a szigorítás hatályba lépése előtt meg akarták szerezni a dokumentumot.

New York állam törvényhozása a szigorított új szabályok egy részét a tavaszi buffalói tragikus lövöldözésre adott válaszként fogadta el a nyáron. Buffalóban ugyanis május közepén egy fegyveres 10 embert agyon lőtt egy üzletben.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek