Gázadót vezetnek be Németországban

Németországban új illetéket építenek be a földgáz árába az orosz szállítások visszafogása miatt rendkívüli költségekkel küzdő szolgáltatók támogatására. A szabály októberben lép életbe, az illeték egyelőre kilowattóránként 2,419 eurócent (9,6 forint) lesz – jelentették be hétfőn.

A németországi nagynyomású földgázszállító vezetékrendszereket üzemeltető vállalkozások közös cége, a piaci koordinációért felelős Trading Hub Europe (THE) közleményében kiemelték, hogy az úgynevezett gázbeszerzési illetéket (Gasbeschaffungsumlage) az energiaellátás biztonságáról szóló törvény alapján vezetik be.

A jogszabály szerint a gázimport jelentős csökkenése által közvetlenül érintett importőröknek kompenzáció jár a kiesett mennyiség pótlását szolgáló beszerzésekből fakadó többletköltségek egy részéért, feltéve, hogy a kiesett importról szóló szerződéseket 2022. május 1-je előtt kötötték. Ezt a kompenzációt a THE-nek kell kifizetnie; a fedezetet az új illeték révén teremtik elő. Az illeték mértékét rendre felülvizsgálják, és a tervek szerint 2024-ben kivezetik.

Az új szabályt azért kell alkalmazni, mert Oroszország jelentősen visszafogta Németországba irányuló földgázszállításait. Az importőröknek ezért más forrásból, és jóval drágábban kell földgázt szerezniük, hogy elláthassák ügyfeleiket. A költségek váratlan és igen jelentős emelkedése nehezen kezelhető helyzetbe sodorja az érintett cégeket. Az ország legnagyobb gázimportőre, az Uniper például már júliusban azonnali segítséget kért a szövetségi kormánytól, hogy elkerülje a csődöt.

A helyzet általánosabb, rendszerszintű kezelésére két megoldást kínálnak a jogszabályok:

  • az egyik az úgynevezett árkiigazítási mechanizmus, amellyel az ágazat szereplői az érvényes tarifát felülírva érvényesíthetik áraikban az orosz gázszállítások visszafogásából eredő többletköltségeket;
  • a másik megoldás a gázbeszerzési illeték, az árkiigazítási mechanizmus kiegyensúlyozott, szolidáris – vagyis a többletköltségeket valamennyi fogyasztóra szétterítő – változata, melynek révén a többletterhet nem egyedül az orosz szállítások csökkentése miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalatok ügyfeleli viselik, hanem az összes fogyasztó közösen.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter is a szolidaritás jelentőségét emelte ki a gázbeszerzési illetékről tartott berlini tájékoztatóján, aláhúzva, hogy súlyos társadalmi feszültségeket okozna, ha csak az orosz szállítások visszafogását megszenvedő szolgáltatók ügyfeleinek kellene viselniük a magasabb importárból adódó terheket. Hozzátette, hogy az illeték összege változhat, akár tovább is emelkedhet, ha az orosz fél még kevésbé teljesíti szerződéses szállítási kötelezettségeit. Kiemelte: az illetéket azért kellett bevezetni, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök „megbízhatatlan üzleti partner”.

Ugyanakkor a szállítások visszafogása azt is jelenti, hogy fordulatra van szükség. Németország az „olcsó orosz gázra” építette üzleti modelljét, így függő viszonyba került egy olyan államfővel, aki nem tartja tiszteletben a nemzetközi jog előírásait, és „a liberális demokrácia esküdt ellensége”. „Ez az üzleti modell megbukott” – jelentette ki a Zöldek politikusa.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A német sajtóban ismertetett számítások szerint az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent. Az egyelőre nem biztos, hogy az illeték után kell-e forgalmi adót is fizetni. A szövetségi pénzügyminisztérium igyekszik felmentést szerezni a vonatkozó európai uniós szabály alól. Az első elemzések szerint az illeték az idén az év utolsó hónapjaiban 0,9 százalékponttal emelheti az inflációt – amely júliusban 7,5 százalékra csökkent az előző havi 7,6 százalékról -, és 2023-ban nagyjából nyolcmilliárd euróval – 0,4 százalékkal – csökkentheti a háztartások elkölthető jövedelmét.

A közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) hétfői kimutatása szerint a Németországba irányuló orosz gázszállítás jelentősen elmarad az utóbbi években megszokott szinttől. Az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken alig 400 gigawattórának (GWh) megfelelő mennyiség érkezik napi szinten, szemben a június elején regisztrált 1800 GWh-val. Szintén nagyságrendekkel csökkent az Ukrajna-Szlovákia-Csehország útvonalon érkező orosz gáz mennyisége, a német-cseh határon fekvő Waidhaus mérőállomáson regisztrált adatok szerint 600 GWh-ról 200 GWh alá.

A kieső mennyiséget lehet más forrásból pótolni, de a nagykereskedelmi árak a kínálat csökkenése miatt „nagyon magasak”, így a fogyasztóknak „jelentősen emelkedő gázárakra” kell készülniük – áll a hatóság jelentésében.

A felkészülés az októberben kezdődő fűtési szezonra így is halad; a hétfői mérések szerint a tározók töltöttsége 76,11 százalékos. Ez meghaladja a tározók üzemeltetéséről szóló gazdasági miniszteri rendeletben rögzített menetrendet, miszerint szeptember elejére 75 százalékra, október elejére 85 százalékra, november elejére pedig 95 százalékra kell feltölteni a tározókat.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek