Felújítás miatt elköltöztek a budapesti repülőtér ürgéi

A Budapest Airport az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szabályozásaival összhangban szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődnek a repülőtéren.

A munkálatok keretében a szakemberek több szakaszon kiszélesítik a B3-B5 gurulóutak teherbíró felületeit és padkáit, megújulnak a csapadékelvezető rendszerek és a fénytechnikai hálózat is. A fejlesztés két ütemben valósul meg, a projekt összköltsége eléri a 3,5 milliárd forintot.

  • Elköltöztek az ürgék
A gurulóutak felújításának, illetve a BUD Cargo City bővítésének egyik előkészítő lépéseként – a helyi élővilág biztonságát szem előtt tartva – többhetes tervezés után sikeresen megvalósult az érintett fejlesztési területeken élő védett ürgék áttelepítése, még mielőtt az állatok téli álomba merülnek.

Kép forrása: bud.hu

Az ürgék elköltöztetésére természetvédelmi és repülésbiztonsági okokból volt szükség; a folyamatot a Budapest Airport környezetvédelmi munkatársai segítségével egy biológusokból álló szakértői csoport végezte. Kollégáink 56 egyedet költöztettek át a repülőtér kerítésén belül egy másik területre, ahol nem jelentenek repülésbiztonsági kockázatot, és háborítatlanul, biztonságban élhetnek.

Ezzel párhuzamosan a Budapest Airport növekvő cargo forgalmának gördülékeny kiszolgálása érdekében megkezdődik a BUD Cargo City forgalmi előterének bővítése is, amelynek köszönhetően a jövőben párhuzamosan – a jelenlegi kettő helyett – már akár négy F kategóriás cargo repülőgép kiszolgálása is megvalósulhat. Az előtérbővítés 3,9 milliárd forintból valósul meg.

A Budapest Airport szakemberei azért döntöttek a munkálatok egyidejű megkezdése mellett, hogy azokat minél hatékonyabban, még a következő nyári szezon előtt el tudják végezni.

Forrás: Budapest Airport

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »