Hogyan növeld a mobilod akkumulátorának élettartamát? (x)

Ha létezik olyan tulajdonság, amiben a mai okostelefonok alulmaradnak a régi nyomógombosokkal szemben, az nem más, mint az üzemidő. Ugyanis míg 20 évvel ezelőtt elég volt a mobilokat hetente egyszer tölteni, ma már az is kuriózumnak számít, ha 2-3 napig nem kell töltőre tenni a készüléket.

Ahogy pedig az akkumulátor fokozatosan elhasználódik, a töltések gyakorisága is növekszik. Némi odafigyeléssel azonban te is kihozhatod az akku élettartamából a maximumot.

Meddig használható egy mobiltelefon akkumulátora?

Először is: bármit teszel, a készülék akkuja előbb-utóbb úgyis elhasználódik, ez a természetes amortizáció része. Átlagosan 2-3 évente van szükség arra, hogy új akkumulátor kerüljön a telefonba. A csereterméket mindig megbízható helyről, például a Tok-Shop.hu akkumulátor kínálatából szerezd be! Ha te magad nem szereltél még telefont, akkor azt javasoljuk, ne is próbálkozz vele, hanem vidd inkább szakszervizbe!

A mai beépített akkumulátoros telefonoknál ugyanis már nemcsak annyiból áll a csere, hogy kipattintod a régi telepet és berakod az újat, hanem szét kell szedni az egész készüléket, ami laikusként nem egyszerű feladat.

Ha a mobilod túl van már az 5-600 töltési cikluson, akkor mindenképp javasolt a csere, ugyanis az elhasznált akkumulátor nem csupán az üzemidőt rövidíti, de a készülék teljesítményét is visszafogja.

Felejtsd el a kisütést és a teljes feltöltést!

A régi nyomógombos mobiloknál még bevett szokás volt, hogy az új készüléket ki kell sütni, azaz teljesen lemeríteni, majd kikapcsolt állapotban 10-16 órán keresztül tölteni, hogy az akkumulátor elérje a maximális kapacitását. 

Azonban a 2000-es évek eleje óta sokat fejlődött a technika, így ma már ez a módszer teljesen felesleges. A mai lítium-ionos akkukat ugyanis nem kell, sőt, nem is ajánlott sem teljesen lemeríteni, sem pedig feltölteni. 

Úgy lehet a leginkább meghosszabbítani az élettartamukat, ha 40% és 80%-os töltöttségi szint között tartod, azaz gyakrabban, de rövidebb ideig töltöd. Persze ez nem mindig kivitelezhető, de azért ügyelj arra, hogy lehetőleg ne hagyd 20% alá merülni, és csak akkor töltsd fel 100%-ra, ha tudod, hogy sokáig nem jutsz majd áramforrás közelébe!

Szabad egész éjjel a töltőn hagyni a mobilt?

A mai mobilok akkumulátorának tervezése során ezzel is számoltak a gyártók, így nem kell tartanod attól, hogy a készülék túltöltődik, ha egész éjjelre töltőn hagyod. Mindazonáltal érdemes úgy variálni a készülék beállításait, hogy ilyenkor ne gyors, hanem normál sebességgel, és ne 100, hanem csak 80 vagy 90%-ig töltse fel az akkut. 

Hogyha éjjel töltöd a mobilod, akkor ajánlott kiszedni a tokból, ugyanis emiatt a plusz réteg miatt jobban melegszik a készülék, a hő pedig szintén csökkenti az akkumulátor élettartamát. Azonban ha ezeket betartod, a telefonnak semmi baja nem lesz attól, hogy estétől reggelig töltőn van. 

Végszóként még egy dolog: a töltőn lévő mobilt ne használd energiaigényes feladatokra (pl. játék vagy filmezés), ugyanis ez szintén plusz hő képződéséhez vezet!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek