Friss hírek

Hogyan növeld a mobilod akkumulátorának élettartamát? (x)

Ha létezik olyan tulajdonság, amiben a mai okostelefonok alulmaradnak a régi nyomógombosokkal szemben, az nem más, mint az üzemidő. Ugyanis míg 20 évvel ezelőtt elég volt a mobilokat hetente egyszer tölteni, ma már az is kuriózumnak számít, ha 2-3 napig nem kell töltőre tenni a készüléket.

Ahogy pedig az akkumulátor fokozatosan elhasználódik, a töltések gyakorisága is növekszik. Némi odafigyeléssel azonban te is kihozhatod az akku élettartamából a maximumot.

Meddig használható egy mobiltelefon akkumulátora?

Először is: bármit teszel, a készülék akkuja előbb-utóbb úgyis elhasználódik, ez a természetes amortizáció része. Átlagosan 2-3 évente van szükség arra, hogy új akkumulátor kerüljön a telefonba. A csereterméket mindig megbízható helyről, például a Tok-Shop.hu akkumulátor kínálatából szerezd be! Ha te magad nem szereltél még telefont, akkor azt javasoljuk, ne is próbálkozz vele, hanem vidd inkább szakszervizbe!

A mai beépített akkumulátoros telefonoknál ugyanis már nemcsak annyiból áll a csere, hogy kipattintod a régi telepet és berakod az újat, hanem szét kell szedni az egész készüléket, ami laikusként nem egyszerű feladat.

Ha a mobilod túl van már az 5-600 töltési cikluson, akkor mindenképp javasolt a csere, ugyanis az elhasznált akkumulátor nem csupán az üzemidőt rövidíti, de a készülék teljesítményét is visszafogja.

Felejtsd el a kisütést és a teljes feltöltést!

A régi nyomógombos mobiloknál még bevett szokás volt, hogy az új készüléket ki kell sütni, azaz teljesen lemeríteni, majd kikapcsolt állapotban 10-16 órán keresztül tölteni, hogy az akkumulátor elérje a maximális kapacitását. 

Azonban a 2000-es évek eleje óta sokat fejlődött a technika, így ma már ez a módszer teljesen felesleges. A mai lítium-ionos akkukat ugyanis nem kell, sőt, nem is ajánlott sem teljesen lemeríteni, sem pedig feltölteni. 

Úgy lehet a leginkább meghosszabbítani az élettartamukat, ha 40% és 80%-os töltöttségi szint között tartod, azaz gyakrabban, de rövidebb ideig töltöd. Persze ez nem mindig kivitelezhető, de azért ügyelj arra, hogy lehetőleg ne hagyd 20% alá merülni, és csak akkor töltsd fel 100%-ra, ha tudod, hogy sokáig nem jutsz majd áramforrás közelébe!

Szabad egész éjjel a töltőn hagyni a mobilt?

A mai mobilok akkumulátorának tervezése során ezzel is számoltak a gyártók, így nem kell tartanod attól, hogy a készülék túltöltődik, ha egész éjjelre töltőn hagyod. Mindazonáltal érdemes úgy variálni a készülék beállításait, hogy ilyenkor ne gyors, hanem normál sebességgel, és ne 100, hanem csak 80 vagy 90%-ig töltse fel az akkut. 

Hogyha éjjel töltöd a mobilod, akkor ajánlott kiszedni a tokból, ugyanis emiatt a plusz réteg miatt jobban melegszik a készülék, a hő pedig szintén csökkenti az akkumulátor élettartamát. Azonban ha ezeket betartod, a telefonnak semmi baja nem lesz attól, hogy estétől reggelig töltőn van. 

Végszóként még egy dolog: a töltőn lévő mobilt ne használd energiaigényes feladatokra (pl. játék vagy filmezés), ugyanis ez szintén plusz hő képződéséhez vezet!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »