Amerikai vadászgépeket vesz Csehország

A jövőben a cseh hadsereget amerikai gyártmányú F-35 Lightning II. vadászgépekkel szerelik fel. A cseh kormány szerdán döntött arról, hogy a védelmi tárca hivatalos tárgyalásokat kezdeményez az Egyesült Államokkal a vadászgépek beszerzéséről – jelentette be Petr Fiala miniszterelnök szerdán Prágában a cseh kormány ülése utáni sajtótájékoztatón. Az amerikai vadászgépek beszerzéséről szakértői vélemények alapján döntött a kabinet – tette hozzá Jana Cernochová cseh védelmi miniszter.

A cseh védelmi tárca 24 amerikai vadászgépet venne. A cseh hadseregnek jelenleg 14 Gripen típusú svéd vadászgépe van; ezek bérlése 2027-ben jár le. A szerződés szerint a csehek ezt az időt két évvel meghosszabbíthatják.

Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek beszerzésének ára egyelőre nem ismert. Cseh szakértői vélemények szerint a 24 vadászgép ára több tíz milliárd koronára rúg majd, s várhatóan ez lesz a cseh hadsereg legnagyobb értékű fegyverbeszerzése az 1989-es rendszerváltás utáni időszakban.

A prágai sajtóban korábban megjelent írások szerint a cseh vezetés az amerikai és a svéd vadászgépek megvételét is mérlegelte, de a védelmi tárca állítólag az amerikai gépeket részesítette előnyben.

Fredrik Jörgensen, prágai svéd nagykövet a CTK hírügynökségnek a közelmúltban azt mondta, hogy ha Csehország a Gripenek mellett döntene, Svédország a bérelt gépeket ingyenesen átadná a cseh hadseregnek.

Az amerikai F-35 Lightning II. vadászgépek a cseh sajtó szerint jelenleg a legkorszerűbbnek tartott sorozatgyártású vadászgépek a világon – 30-40 éves élettartammal -, üzemeltetésük azonban állítólag sokkal drágább, mint a Gripeneké.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »