Ukrajna mostantól a Nemzetközi Energiaügynökség tagja

Ukrajna csatlakozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) keretében működő Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA); a társulási szerződést kedden írták alá Varsóban.

A szerződést Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója és German Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter látta el kézjegyével a varsói miniszterelnöki hivatalban.

A dokumentum aláírását követő sajtóértekezleten Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter megköszönte Birolnak, hogy támogatja Ukrajnát, és megérti a „stabilitást, a szuverenitást és az energiabiztonságot az energetikai átalakítással összekapcsoló” lengyel modellt is.

Birol közölte: az IEA tagállamai egyértelműen támogatják Ukrajna társulását. Úgy látta, hogy Ukrajna február 24-ei orosz megtámadása miatt a világ első alkalommal szembesül ilyen méretű globális energetikai válsággal, akár a jelenség összetettségét, akár a mélységét tekintve. Február 24-e egyúttal fordulópont lehet az energiapolitika történetében, mivel egyes új technológiák ezentúl „gyorsabban válnak életünk részévé” – vélekedett az IEA-igazgató.

Az ukrán miniszter úgy értékelte, hogy az idei tél nagyon nehéz lehet az energiaválság miatt. Mint azt felidézte, a délnyugat-ukrajnai Zaporozsjében az orosz katonák a háború elején elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét. Kijev arra számít, hogy az IEA-val együttműködve korszerű energetikai rendszert épít fel a háború után – húzta alá Haluscsenko.

Az IEA 1974-ben, az akkori globális kőolajválság miatt alakult meg, jelenleg 31 tagállama van. Ukrajna ezentúl a társult országok közé tartozik.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »