Orosz ellenőrzés alatt Európa legnagyobb atomerőműve

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

A bejelentésre azután került sor, hogy az orosz erők éjszaka bombázták a komplexumot, amelynek egyik épülete ennek eredményeképpen ki is gyulladt. Az erőműben bekövetkező esetleges nukleáris katasztrófától való félelem csillapítására a hatóságok közölték, hogy a kiképzőközpontként azonosított épületben keletkezett tüzet eloltották.

Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter hírszerzési jelentésekre hivatkozva közölte, hogy az Ukrajnában termelt villamos energia több mint egyötödét adó erőműben nincs jele megemelkedett sugárzási szintnek.

„Európaiak, kérlek, ébredjetek fel. Mondjátok el a politikusaitoknak, hogy orosz csapatok lőnek egy atomerőművet Ukrajnában” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a támadást követő videobüzenetében. Közlése szerint orosz tankok lőtték az atomreaktorokat, bár semmi sem utal arra, hogy eltalálták volna őket.

A támadásról korábban kikerült videó:

https://www.instagram.com/p/CarKT0UMNLX/

Forrás: Reuters / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek