Ízületi gondokkal nem csak az idősek küzdenek: hogyan előzhetők meg a tünetek? (x)

Az ízületi problémákkal kapcsolatban a leggyakoribb tévhit, hogy csakis az időseket érintik. Sajnos az ízületi gondok már egészen fiatalon is jelentkezhetnek, különösen a sportolók körében. Hogyan előzhető meg a baj? Mutatjuk!

1. Rendszeres mozgással

Heti 2-3 edzéssel már kellően átmozgathatók az izmok és az ízületek, hogy később minél kevesebb eséllyel alakuljanak ki ízületi panaszok. A vízben végzett mozgásformák, például az úszás és a vízi torna a legjobb ízületvédő sportolási lehetőségek közé tartoznak. Azonban a sportolás bármely formája jót tesz az ízületeknek, ha az ésszerű keretek között, nem túlzott intenzitással történik.

TIPP: Edzés előtt nélkülözhetetlen az alapos bemelegítés. Mielőtt belevágnánk az intenzív mozgásba, 5-10 percig mindenképpen melegítsünk be karkörzéssel, törzsdöntéssel és guggolással. A lényeg, hogy az edzés során megmozgatni kívánt izomcsoportok már kellően felkészülve kapják a nagyobb terhelést.

2. Az ideális testsúly fenntartásával

Tény, hogy a túlsúly erőteljes terhelésnek teszi ki az ízületeket. Azonban már 10 kg-nyi fölösleg leadásával 30 kg-nyi terhelést vehetünk le a térdekről, ezért érdemes rajta tartani a szemünket a mérlegen, és szükség esetén aktívan tenni a fogyás érdekében. Az egészséges testsúly elérése és fenntartása a hatékony ízületi támogatás egyik alappillére, továbbá az ízületi gondok mellett a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét is csökkenti.

3. Helyes táplálkozással és ízületvédők segítségével

Az ízületek erőssége és rugalmassága nagymértékben múlik a táplálkozási szokásokon is. Ízületi gyulladás esetén érdemes kollagénben gazdag ételeket fogyasztani, amelyek csökkentik a panaszokat és visszaszorítják a gyulladás mértékét. A hétköznapokban pedig zöldségeket, halakat, tejtermékeket és omega-3 zsírsavban bővelkedő ételeket ajánlott fogyasztani. Az ízületvédő étrend-kiegészítő termékek szintén segítenek, hiszen fontos ásványi anyagokat és kollagént is biztosítanak az ízületek számára.

4. Ízületvédő krém használatával

Ha már megtörtént a baj, és fájnak az ízületek, egy pillanatot sem szabad várni a kezeléssel. Kisebb húzódás esetén a gyulladáscsökkentő krémek jelenthetik a megoldást, illetve a hideg vizes borogatás is segíthet. A vény nélkül kapható sportkrémek remek ízületi támogatást nyújthatnak. A lóbalzsam például kifejezetten hatékonyan hűti az ízületeket, hogy azok minél hamarabb regenerálódhassanak.

Az ízületi problémák megelőzése érdekében tanácsos megfogadni a fenti tippeket. Mivel az ízületi panaszok korántsem csak az idősebb korosztályt érintik, ezért a fiatal sportolók, illetve a mozgásszegény életmódot követők számára is fontos tudatosan tenni az ízületekért.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »