Csehország felvázolta terveit az uniós elnökséggel kapcsolatban

Az ukrajnai menekülthullám kezelése és Ukrajna újjáépítése, az Európai Unió energetikai biztonsága, védelmi képességeinek megerősítése, az európai gazdaság megerősítésének stratégiája és a demokratikus intézmények megerősítése – ezzel az öt témával kíván kiemelten foglalkozni Csehország, miután július elsején fél évre átveszi Franciaországtól az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában.

Csehország elnökségének hivatalos mottója “Európa, mint feladat” lesz – hangzott el a sajtótájékoztatón.

“A cseh elnökség prioritásait nagymértékben befolyásolta az Ukrajna elleni orosz agresszió” – mutatott rá újságírók előtt Mikulás Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere.

“Az Ukrajna elleni orosz agresszió számos biztonsági pillérünket megingatta, meggyengítette és felfedte az európai biztonsági szerkezet gyengéit” – szögezte le Petr Fiala. Csehországnak ezért a következő hat hónapban ezen a téren aktívnak kell lennie, s nem maradhat csak egyszerű megfigyelő szerepében – tette hozzá.

A cseh kormány korábban azt tervezte, hogy féléves elnökségének kiemelt feladatait egyebek között a koronavírus-járvány következményeinek felszámolása, a klímaváltozások, valamint a migrációval és a biztonsággal kapcsolatos problémák alkothatnák. “Tekintettel a bizonytalan nemzetközi politikai helyzetre a cseh elnökség prioritásai még menet közben is módosulhatnak” – ismételte meg korábbi kijelentését Bek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »