Légtérzár miatt meghiúsult Lavrov szerbiai látogatása

A montenegrói, az észak-macedón és a bolgár külügyminisztérium is közleményben tudatta, hogy azért zárta le légterét Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gépe előtt, aki hétfőn Belgrádba utazott volna, mert az Oroszország elleni nemzetközi szankcióknak az is része, hogy orosz gépek nem haladhatnak át a szankciókhoz csatlakozott országok felett.

A Vijesti című podgoricai napilap kedden a montenegrói külügyminisztérium közleményét idézte, amelyben az áll, hogy a bevezetett szankciók értelmében orosz gépek csak szigorúan meghatározott, kivételes esetekben használhatnák a montenegrói légteret, és az orosz külügyminiszter tervezett szerbiai látogatása nem tartozik ezen kivételek közé. A közleményben arra is emlékeztettek, hogy a montenegrói kormány április elején csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz, és külpolitikáját teljes mértékben összehangolta az Európai Unióéval.

Dimitar Kovacsevszki észak-macedón miniszterelnök is azzal indokolta országa légterének lezárását, hogy Szkopje NATO-tagországként csatlakozott a szankciókhoz. Mint mondta, nem fél attól, hogy Oroszország megtorolná ezt a lépést – adta hírül a Vesti.mk.

A bolgár külügyminisztérium is azt közölte, hogy NATO- és EU-tagországként Bulgária semmiképpen sem engedhette át légterén az orosz külügyminiszter gépét. Bolgár szakértők szerint viszont egy ilyen, az orosz fél szerint ellenséges lépés semmiképpen sem maradhat válasz nélkül, Moszkva biztosan tesz lépéseket a légtérhasználatot megtiltó országok ellen.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »