Májusban is a vártnál jobban nőttek az árak Németországban

Az áprilisi 7,4 százalékról 7,9 százalékra emelkedett, és így csaknem ötven éve a legmagasabb szintet érte el az infláció Németországban májusban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatokra épülő hétfői jelentése szerint.

A hivatal rámutatott, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta különösen az energiaárak emelkedtek jelentősen. Májusban 38,3 százalékkal kellett többet fizetni az energiáért, mint egy évvel korábban, és ez a drágulás nagymértékben hozzájárult az infláció emelkedéséhez – tették hozzá.

Legutóbb 1973-1974 telén volt olyan magas az infláció, mint az idén májusban. Abban az időszakban is éppen az energiapiaci fejlemények, az első olajválság következtében meredeken emelkedő kőolajár befolyásolta leginkább a fogyasztói árak alakulását – emelte ki a Destatis.

Az energia mellett az élelmiszerek ára is átlagon felüli mértékben, 11,1 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A koronavírus-világjárvány és a háború miatt a termelésben és szállításban keletkezett nehézségek következtében folytatódott a drágulás egy sor olyan területen is, amelyeken nem az energiaszektorban zajló folyamatok számítanak leginkább.

A Handelsblatt című üzleti lap szerint az elemzői konszenzus alapján májusra alacsonyabb, 7,6 százalékos inflációra lehetett számítani – azonban a tényadat az utóbbi hónapokban rendre meghaladta az elemzői várakozásokat. A fogyasztói árak az idén eddig folyamatosan és jelentősen nőttek Németországban: januárban 4,9 százalék, februárban 5,1 százalék, márciusban 7,3 százalék, áprilisban 7,4 százalék volt az infláció.

Az infláció sok ember vásárlóerejét csökkenti – tette hozzá a Handelsblatt, idézve a Destatis egy másik, ugyancsak hétfőn kiadott jelentését, miszerint a reálbérek 1,8 százalékkal csökkentek az első negyedévben. A hivatal adatai szerint a bérek nominálisan ugyan 4 százalékkal emelkedtek a január-márciusi időszakban, az infláció viszont 5,8 százalék volt, vagyis az infláció felemésztette a bérnövekedést.

A McKinsey nemzetközi vállalati tanácsadó cég egy május közepén ismertetett felmérésében kimutatta, hogy a németeket éppen az infláció aggasztja leginkább, még az ukrajnai háborúnál és a változatlanul terjedő koronavírus-járványnál is nagyobb nyugtalanságot okoz.

A lakosság 40 százaléka látja úgy, hogy az infláció a legnagyobb gond. Oroszország Ukrajna elleni háborúját 34 százalék sorolta az első helyre, a koronavírus-járványt pedig csupán 8 százalék. A felmérés szerint a németek 29 százaléka tart attól, hogy a drágulás miatt engednie kell életszínvonalából, és  kétharmaduk számol azzal, hogy az árak a következő 12 hónapban tovább emelkednek.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek