Az MKB Bankhoz kerül a Sberbank Magyarország hitelportfóliója

Az MKB Bank Nyrt. megállapodást írt alá a Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forintnyi hitelportfóliójának megvásárlásáról – közölte a társaság csütörtökön.

A közlemény szerint a tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és 3000 vállalati ügyfél kerül a bankhoz. Az MKB lakossági ügyfeleinek száma 377,9 ezer volt 2022 első negyedévének végén.

Tájékoztatásuk alapján az MKB Bank nyerte el a Pénzügyi Stabilitási és Nonprofit Kft. által a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország hitelállományának átvételére kiírt pályázatot.

„Jelentős méretű és kiváló minőségű, stabil portfólió kerül az MKB Bankhoz, amivel komoly bővülést tudunk elérni a stratégiánk szempontjából meghatározó szegmensekben. Tőkeerőnknek és integrációs képességünknek, valamint kiterjedt fiókhálózatunknak és minden igényt lefedő termék- és szolgáltatáscsomagunknak köszönhetően az érintett ügyfeleket a legmagasabb színvonalú kiszolgálásban fogjuk részesíteni” – idézi a közlemény Barna Zsoltot, a Magyar Bankholding és az MKB Bank elnök-vezérigazgatóját.

A megállapodást az MKB Bank és a Sberbank Magyarország, a Sberbank Europe AG végelszámolás alá került leányvállalatának végelszámolója írták alá.

A Sberbank korábbi magyarországi ügyfeleinek egyelőre nincs ügyintézéssel kapcsolatos teendőjük, az MKB Bank a tranzakció zárását követően – előreláthatólag két hónap múlva – felkeresi őket a hiteltörlesztéssel kapcsolatban – áll a közleményben.

Az MKB Bank a Takarékbankkal együtt a Magyar Bankholding Csoport tagja. Az MKB 2022. március 31-én egyesült a Budapest Bankkal. Az MKB Bank 66 városban összesen 143 bankfiókból és 184 ATM-ből álló országos hálózatával teljes körű pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a lakossági ügyfelek és a vállalatok számára.

Az MKB betétállománya a csütörtökön publikált jelentés szerint az első negyedév végére 2217 milliárd forintot ért el; az előző negyedévit 1,3 milliárd forinttal, az előző év azonos időszakit 400,9 milliárd forinttal haladta meg. A bruttó hitelállomány éves alapon 13,3 százalékkal 1288 milliárd forintra nőtt a negyedév végére. Az MKB-csoport 29,0 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el az első negyedévben, ami több mint kétszerese az előző negyedévinek, a tavaly első negyedévitől ugyanakkor 600 millió forinttal elmarad.

A Magyar Nemzeti Bank március 2-án közölte, hogy miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását. A Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítás kifizetését biztosította az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az OBA által nem biztosított – 100 ezer euró feletti – kategóriába tartozó betétrészre a végelszámolási eljárásban lehetett hitelezői igénybejelentést tenni. Ez utóbbi kifizetésekre mintegy ezer, döntően vállalkozói ügyfél tarthat igényt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »