Ukrajna egy évig vámmentesen szállíthat az EU-ba

Az Európai Parlament csütörtökön jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát, hogy az Európai Unió egy évre függessze fel az EU-ba irányuló valamennyi ukrán exportra – köztük az acélexportra – kivetett dömpingellenes és importvámot, illetve minden vonatkozó uniós védintézkedést.

Az EP közleménye szerint a brüsszeli plenáris ülésen 515 szavazattal, 32 ellenszavazat és 11 tartózkodás mellett az EP-képviselők hozzájárultak ahhoz, hogy az Ukrajna elleni orosz háború hatásai ne akadályozzák az ország kereskedelmi képességét.

Az intézkedéssel az EU egy évre teljes mértékben felfüggeszti az ipari termékekre kivetett importvámokat, a gyümölcs- és zöldségfélékre kivetett behozatali vámokat, valamint az acélexportra kivetett uniós dömpingellenes és importvámot. A lépés célja, hogy megkönnyítse Ukrajna unióba irányuló exportjának fellendítését, ami enyhíteni fogja az ukrán termelők és exportőrök helyzetét is.

A lépéssel az EU vám nélküli, teljes hozzáférést biztosít Ukrajnának az uniós piachoz, s emellett intézkedéseket hoz a szárazföldi árufuvarozás megkönnyítésére, hogy segítse az ukrán termékek szállítását.

A döntést az EP után még az Európai Unió Tanácsának is meg kell vizsgálnia, majd jóvá kell hagynia.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »