Szombattól nem kapnak orosz gázt a finnek

A Gasum, Finnország állami tulajdonban lévő gáz-nagykereskedelmi vállalata pénteken közleményben jelentette be, hogy szombattól leáll az Oroszországból érkező gázimport. 

Pénteken délután a Gazprom Export közölte a Gasummal, hogy május 21-én reggel 7 órától megszünteti a gáz szállítását a meglévő szerződések alapján. A Gasum vezérigazgatója Mika Wiljanen hozzátette, hogy a cég felkészült erre az esetre, így nem lesznek fennakadások az ellátásban, el tudják látni a fogyasztókat gázzal a következő hónapokban is.

Oroszország ezzel a lépéssel vélhetően arra reagált, hogy múlt hét végén Finnország bejelentette, hogy csatlakozni kíván a NATO védelmi szövetséghez, valamint azt az orosz kérést is megtagadták, hogy a továbbiakban rubelben fizessenek az orosz gázért.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »