A finn kormánypárt beállt a NATO-csatlakozás mögé

Finnország elnöke és miniszterelnöke vasárnap közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy támogatják Finnország NATO-csatlakozási kérelmét. A végleges döntés a csatlakozási kérelem beadásáról most a finn parlament kezébe kerül.   

A vezető finn kormánypárt támogatja a csatlakozást, a parlament várhatóan a jövő héten dönt a kérdésben.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy a berlini vezetés szeretné felgyorsítani a ratifikációs eljárást, mely normál esetben egy évet vesz igénybe.

https://www.instagram.com/p/CdlBBidsclb/

Új tagország felvételéhez ugyanakkor a meglévő tagok egyhangú támogatása szükséges, Törökország pedig jelezte, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) finn és svéd támogatása miatt ellenzik az országok csatlakozását.

Egy nappal később azonban a török külügyminiszter már úgy fogalmazott, hogy Svédországnak és Finnországnak fel kell hagynia a PKK támogatásával, biztonsági garanciákat kell nyújtaniuk és fel kell oldaniuk a Törökországgal szemben fennálló exporttilalmakat – azaz nem zárta ki, hogy végül támogatni fogják a két északi ország csatlakozását a szövetséghez.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: ABC News / DW 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »