A finn kormánypárt beállt a NATO-csatlakozás mögé

Finnország elnöke és miniszterelnöke vasárnap közös sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy támogatják Finnország NATO-csatlakozási kérelmét. A végleges döntés a csatlakozási kérelem beadásáról most a finn parlament kezébe kerül.   

A vezető finn kormánypárt támogatja a csatlakozást, a parlament várhatóan a jövő héten dönt a kérdésben.

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy a berlini vezetés szeretné felgyorsítani a ratifikációs eljárást, mely normál esetben egy évet vesz igénybe.

Új tagország felvételéhez ugyanakkor a meglévő tagok egyhangú támogatása szükséges, Törökország pedig jelezte, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) finn és svéd támogatása miatt ellenzik az országok csatlakozását.

Egy nappal később azonban a török külügyminiszter már úgy fogalmazott, hogy Svédországnak és Finnországnak fel kell hagynia a PKK támogatásával, biztonsági garanciákat kell nyújtaniuk és fel kell oldaniuk a Törökországgal szemben fennálló exporttilalmakat – azaz nem zárta ki, hogy végül támogatni fogják a két északi ország csatlakozását a szövetséghez.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: ABC News / DW 

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »