Nagyszerű segítőink: a kerti aprítóeszközök, komposztdobozok (x)

A tavalyi év folyamán országos szinten megszületett az a rendelet, amely megtiltja a kerti hulladék, illetve avar égetését minden településen, illetve bárhol az ország területén. Ezzel a szabályozással az Európai Unió rendelkezéseinek is eleget teszünk, melyek célul tűzték ki a hulladékégetéssel levegőbe kerülő károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentését.

Országos vagy helyi szabályozás

Épphogy életbe lépett volna ez a határozat, amely megtiltja az égetést minden formájában, amikor is a kialakult vészhelyzet meghosszabbítása miatt ennek a rendeletnek az érvényesítői jogköre lekerült önkormányzati szintre.

Ez azt jelenti, hogy minden település vezetése saját maga dönti el, hogyan szabályozza, illetve szankcionálja ezt a kérdést. A szabályok nem vagy nem megfelelő betartása akár 100 ezer forintos bírságot is vonhat maga után.

Mit tegyen, aki nem akar égetni?

Aki eddig sem akart égetni, annak számos lehetőség állt rendelkezésére, hogy elejét vegye az ilyen jellegű procedúráknak, illetve csökkentse a kerti hulladékát. Ezeknek a háztartásoknak ezen rendelet bevezetése nem okoz változást az életükben, csak folytatják a megszokott módon a zöldhulladék kezelését.

Azonban azok számára, akik eddig hetente egyszer vagy kétszer, a helyi önkormányzat által meghatározott napokon elégették az avart és egyéb kerti elszáradt vagy felesleges terményeiket, számukra most nagy változtatásokat jelent az új rendelet bevezetése, és bizony új megoldások felé kell kacsingatniuk.

Kerti aprítás, komposztálás

A legkézenfekvőbb megoldás az udvarunkon keletkezett törmelék faanyagok megszüntetésére a kerti aprítás. A Bonus Shop webáruház kerti aprítógépei széles választékkal igyekeznek a különféle vásárlói igényeket kielégíteni. Emellett bokornyírók, ágdarálók, láncfűrészek és rönkhasítók is támogatják munkánkat attól függően, hogy milyen nagyságú fadarabokat kell eltávolítani.

A másik nagyszerű lehetőség a komposztálás, mely összekapcsolható a kerti aprítással is. Városokban van, hogy lakótömbök összeállnak és kialakítanak egy komposztáló területet, így hasznosítva a megmaradt ételhulladékot és csökkentve a környezetszennyezést.

Kertes házak esetében a komposztdobozba a már levágott nyesedékek és az összegereblyézett avar is belekerülhet. Nagyon pénztárcabarát egy ilyen komposztálóhely kialakítása, elegendő négy oldalfal és egy tető, és máris készen van.

Szelektív hulladék elszállítása

A családi házas övezetben a települések biztosítják a rendszeres szelektív hulladék elszállítását, és nincs ez másként a zöldhulladékkal sem. Az önkormányzatoktól le lehet kérni a hulladékgyűjtési naptárat, amely mutatja, hogy egy adott hónapban melyik napon viszik el a zöldhulladékot.

Ugyan a hulladékgyűjtéshez a zsákot nekünk kell megvásárolni, de ettől függetlenül ez önmagában is nagyszerű lehetőség és segítség a kerti hulladékaink csökkentésére.

Aki még beszerezne további környezetbarát eszközt, annak érdemes egy vízgyűjtő tartályt is vennie.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek