Bűnszövetkezet létrehozásával vádolják a volt szlovák kormányfőt

A szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) eljárást indított Robert Fico korábbi szlovák miniszterelnök és belügyminisztere, Robert Kalinák ellen – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az országos rendőrfőkapitányság szóvivőjére hivatkozva szerdán.

Az eljárás megindításáról elsőként a Denník N című szlovák liberális hírportál számolt be, melynek közlése szerint a rendőrség bűnszövetkezet létrehozásának vádjával indította azt. Az ügyet felügyelő különleges ügyészség közlése szerint összesen négy személy ellen indult eljárás, bűnszövetkezet létrehozása mellett hivatali jogkörrel történő visszaélés és adótitok megsértése miatt. Az ügyészség szerint az ügyben folytatódó vizsgálat miatt további információk nem hozhatók nyilvánosságra.

https://www.instagram.com/p/CckeNs3L1H5/

Robert Fico, aki a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke, az eljárás megindítására reagálva sajtótájékoztatóján azt mondta: politikai indíttatású bosszúról van szó, amelynek célja a legerősebb ellenzéki párt vezetőjének ellehetetlenítése. Úgy vélekedett, hogy a mostani eset már a negyedik, amikor a NAKA „politikai indíttatásból” eljárást indított ellene.

Fico kijelentette: azért indult ellene eljárás, mert miniszterelnöksége idején „hangosan beszélt” a jelenlegi legerősebb kormánypárt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnöke, Igor Matovic, illetve Andrej Kiska volt államfő adócsalásairól.

A szlovák ügyészség egy héttel ezelőtt emelt vádat Andrej Kiska ellen. Őt azzal vádolják, hogy a családja tulajdonában álló KTAG (Kiska Travel Agency) vállalat – ahol megválasztásáig az egykori politikus ügyvezető volt – a 2014-es elnökválasztás során jogtalanul számolt el olyan költségeket, amelyek valójában a kampány során keletkeztek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »