3 tipp, hogy jól teljesítsen a gyerek, szorongás nélkül (x)

Az iskolakezdés időpontja azért esik a gyermek 6-7 éves korára, mert ekkorra alakul ki benne a teljesítmény iránti vágy. A kisiskolásoknak ezért nagyon fontos a leendő tanító személyisége, hiszen lehet, hogy nagyon jó tanerő, de a mérgező személyisége negatívan befolyásolja a gyermek iskolához való hozzáállását. A szorongásnak azonban sok más oka lehet, először is a pontos okot kell megtalálni.

Addig is a Játékliget szakértő munkatársa ebben a cikkben mutat néhány tippet, hogy miként tudsz segíteni csemetédnek a feszültséget oldani.

Dolgozat, vizsga, felvételi

Egy pszichológiai tanulmány szerint a stressz szót már a kisiskolások is ismerik. Azzal azonban még nincsenek tisztában, hogy milyen tünetekből vehetik észre a stresszes állapotot. Izgulnak egy dolgozat előtt, ami teljesen normális. Viszont ha ez az izgalom, feszültség olyan mértékű, hogy már testi tünetei is jelentkeznek (pl. hasmenés), akkor mindenképpen el kell kezdeni olyan módszereket keresni, amivel a nem kóros szorongás csökkenthető. A versenyhelyzetek, vizsga, felelés, mások előtt beszélni, csupa olyan helyzet, ami – a gyermek temperamentumától függően – számára kellemetlen, stresszes lehet.

Fókusz a hatékony tanuláson

Az iskolai számonkérésekre hatékony tanulási technikákat alkalmazva könnyebben fel lehet készülni. Az már ad egyfajta magabiztosságot, hogy készült, tanult az órára. Számtalan módszer létezik, ki kell tapasztalni, hogy nálatok melyik működik. A klasszikus szövegkiemelővel kihúzásos módszeren túl az elmetérkép rajzolása, kérdezz-felelek, bingó játék készítése is megoldás lehet. A felkészülés kulcsa az idő. Nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert akkor valóban nem lesz ideje az információnak tudássá mélyülni.

Jutalom

Időnként az embernek szüksége van rá, hogy saját magát is megjutalmazza. Egy nagyobb megmérettetés után feltétlenül üljetek be egy cukrászdába, vagy menjetek el moziba. Anélkül, hogy tudnátok az eredményét. Ezzel érezteted a gyermekeddel, hogy a belefektetett munkáját díjazod, nem pedig az érdemjegyet. Jó jegyet lehet tisztességtelenül is szerezni, de a való életben csak az fog érvényesülni, aki megtanulja, hogy a siker kulcsa a befektetett energia.

A társasjátékozás kikapcsol, és az együtt töltött vidám idő alatt biztosan nem gondol gyermeked a megpróbáltatás kimenetelére. Ha ezt választod a szorongás csökkentésére, nézz körül a Játékliget társasjátékai között!

Alvás

A kellő hosszúságú és jó alvás alapfeltétele a jó teljesítménynek. Biztosan te is tapasztaltad, hogy miután nyugtalanul aludtál az éjjel, másnap nehezebben forgott az agyad, kevésbé tudtál koncentrálni. Ahogy közeledik a vizsga vagy a felvételi napja, úgy alakítsátok a napirendet, hogy egy picivel mindig csökkenjen a gyakorlásra szánt idő, de növeljétek a testmozgásét. A sport is stresszűző tevékenység, bármit csinálhattok, amihez a csemetének kedve van. Egyik nap elmehettek kosarazni, másnap bicajozni, vagy egy kirándulást is tehettek a környéketeken.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek