Az USA célba vette az orosz gazdaság fő ütőerét

Az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot, ezzel újabb nyomást gyakorolva Moszkvára az ukrajnai invázió megtorlásaként – jelentette be kedden, a Fehér Házban elmondott beszédében Joe Biden amerikai elnök.

„Ma bejelentem, hogy az Egyesült Államok az orosz gazdaság fő ütőerét veszi célba. Betiltjuk az orosz kőolaj, földgáz és valamennyi energiahordozó importját” – fogalmazott Biden. „Ez azt jelenti, hogy többé nem fogadjuk az orosz kőolajat az Egyesült Államok kikötőiben, és az amerikaiak újabb erőteljes csapást mérnek Putyin hadigépezetére” – tette hozzá az elnök.

Hangsúlyozta, hogy ezt a döntést Washington a szövetségeseivel „szorosan egyeztetve” hozta meg. „Nem járulunk hozzá Putyin háborújának támogatásához” – fogalmazott.

https://www.instagram.com/p/Ca29EKVlH1B/

Biden bejelentette, hogy az újabb szankcióknak „az Egyesült Államokban is meglesznek a költségei”. Az elnök úgy fogalmazott: „a szabadság védelme nekünk is pénzbe fog kerülni”.  Felhívta a figyelmet, hogy a törvényhozás demokrata párti és republikánus képviselői is elfogadták ezt és egyetértettek abban, hogy ennek ellenére „meg kell tennünk”.

Az elnök elismerte, hogy Ukrajna orosz inváziója már most is érzékenyen érinti az amerikai családokat, például az emelkedő üzemanyagárak miatt. „Putyin háborúja már most is sújtja az amerikai családokat a benzinkutaknál. Amióta elkezdte felvonultatni katonai alakulatait az ukrán határon, azóta a benzin (gallononkénti) ára 75 centtel emelkedett Amerikában és most tovább fog nőni” – magyarázta Biden, majd hozzátette: mindent el fognak követni, hogy mérsékeljék az áremelkedést.

Az amerikai olaj- és gázipari vállalatokhoz szólva felhívta a figyelmet arra, hogy a háború „nem jelent ürügyet a túlzott áremelésekre” és a kormány nem fogja engedni, hogy „kizsákmányolják” az amerikai fogyasztókat. „Nincs itt az ideje a nyerészkedésnek és a túlárazásnak” – mondta az elnök.

A lépés valóban jelentős, azonban nem lesz akkora érvágás az USA számára: az Oroszországból származó kőolaj az Egyesült Államok importjának viszonylag kis százalékát teszi ki, a legtöbb kőolaj Kanadából érkezik Amerikába. Tavaly az Egyesült Államok napi közel 700 000 hordó kőolajat importált Oroszországból, miközben napi fogyasztási szükséglete 20 millió hordó.

Kanada egyébként már korábban betiltotta az orosz nyersolaj importját, a döntés azonban – hasonló okokból kifolyólag – a kanadai gazdaságot sem érinti érzékenyen, ezért sokkal könnyebben meglépték, mint mondjuk az európai országok.

Londoni pénzügyi elemzők szerint Európában inflációs sokkot, az orosz gazdaságban pedig összeomlásszerű recessziót okozna, ha az ukrajnai háború miatt érvényesített szankciók közé bekerülne az orosz földgáz és a nyersolaj importjának betiltása. A Capital Economics kedden bemutatott tanulmányában közölte: modellszámításai szerint az orosz földgáz- és nyersolajszállítások leállítása esetén az irányadó északi-tengeri Brent olajféleség hordójának ára rövid távon 160 dollárra, a földgáz európai szabadpiaci ára megawattóránként 300 euróra szökne fel.

Az EU rohamtempóban függetlenítené magát az orosz gáztól

A nagy kérdés: kiterjesztik-e a szankciókat az energiaszektorra?

Biden arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államok már több mint egymilliárd dollár értékű biztonsági segítséget nyújtott Ukrajnának. „Minden nap védelmi fegyverszállítmányok érkeznek Ukrajnába az Egyesült Államokból (…) és humanitárius támogatást is nyújtunk az ukrán népnek” – fogalmazott.

Az amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök soha nem fogja elfoglalni egész Ukrajnát. „Putyin eltökéltnek tűnik, hogy bármi áron folytatja gyilkos útját. Már kétmillió ukránt tett menekültté, de soha nem fog győzni” – tette hozzá. Biden egyúttal elismerését fejezte ki az ukrán népnek a háborúval szembeni ellenállásért.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »