Hogyan zajlik a tequila elkészítése a nulladik lépéstől egészen addig, amíg akár mi magunk is kortyolhatunk a csodás nedűből?
Mi minden történik menet közben, illetve milyen minőségi követelményeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy a tequila a minőségét tekintve maradéktalanul megfeleljen az elvárásoknak?
Egyáltalán milyen alapanyagból készül a tequila?
A tequila alapanyagát a kék agávé alkotja, a növény tövének magas cukortartalma kifejezetten hasznos a tequila minősége szempontjából. Magáért a tövéért termesztett növényről van egyébként szó, aminek a szárát lemetszik a növekedés egy pontján.
Méghozzá azért metszik le, hogy így lehessen elősegíteni az értékes szár további fejlődését. A kék agávé nagyjából nyolc év alatt fejlődik ki, így talán nem meglepő, hogy a súlya akár meghaladhatja a 45 kilogrammot is.
A tequila egyik legfontosabb ismérve az, hogy legalább 51%-os arányban benne kell lennie a kék agávénak. Ezenfelül egyébként léteznek 100%-os változatok is, ilyen például a Magyarországon kifejezetten népszerűnek számító el Jimador tequila.
Milyen úton és módon történik a tequila elkészítése?
A folyamat első lépését a kék agávé aratása, vagyis a növény földből történő eltávolítása jelenti. Ezután van még egy lényeges feladat, amikor az agávé leveleit egy speciális vágóeszközzel levágják.
Ezután jön a hidrolízis szakasza, aminek a keretei között az agávé megtisztított tövét hőkezelésnek vetik alá. A művelet célja az, hogy a benne lévő inulin erjeszthető cukorrá váljon, vagyis átalakuljon.
Egy gőzfűtéses kemencébe kerül ennek céljából minimum 48 órára. Egyes helyeken ma már gyorsítanak a folyamaton, így nagyjából 12 óra alatt lezajlik ez a fázis. Ez a mozzanat nagyban befolyásolja az iDrinks webáruházban beszerezhető tequila ízét is.
Ezután jön a lékinyerés, amikor az agávét apróra darabolják, hogy utána víznyomással nyerjék ki a cukorban gazdag levet, gondosan megszűrve azt.
A tequilakészítés következő lépései és végső fázisa
A folyamat következő fázisában a mixto, vagyis a nem tiszta agávétequila elkészítése kapcsán az erjesztés előtt gyakran egyéb cukorforrások is bekerülnek az agávé levén túl. A 100%-os agávétartalmú tequilák esetében ez a szakasz elmarad.
Amikor sikeresen lezárult ez a fázis, a cukrok alkohollá való átalakítása rozsdamentes acéltartályokban megy végbe. Miközben az erjedés folyamata zajlik, tudatosan figyelnek a megfelelő savasság és az ideális hőmérséklet fenntartására.
Ezt követi a tequila lepárlása, ami réz- vagy acélüstben történik. Mindig kétszeri lepárlásnak vetik alá a készülőfélben lévő italt. Amikor ezt is sikerült megoldani, akkor a palackozás gondosan kivitelezett mozzanata jön, majd ezután kerülhet maga a tequila akár a mi poharunkba is.
Fizetett tartalom (x)