A sikeres horgászat kulcsa – az aromák hasznossága (x)

Milyen célt hivatott szolgálni az aromák használata a horgászatok során? Milyen aromák léteznek, melyik opciót mikor javasolt bevetni, illetve hogyan is lehet a legtöbbet kihozni a speciális horgász aromák alkalmazásából?

Ezt a kérdéskört fogjuk részletezni a bejegyzésben. Mivel meglehetősen sokféle aroma érhető el manapság, igyekszünk némi támpontot adni egyrészt a hasznosságukat, másrészt az alkalmazásukat illetően.

Mik is azok az aromák, amelyek a modern horgászatoknál használatosak?

Jellemzően folyékony állagú készítményeket szokás alkalmazni annak érdekében, hogy a halakat még inkább kedvező eséllyel tudjuk egyrészt a horgászhely közelébe vonzani, másrészt kapásra bírni.

Az aromák érvényesülését úgy lehet szemléltetni, mintha a normál értelemben vett etetőanyagra vagy csalira rádobnánk még egy plusz lapáttal. Mindez tökéletesen érződhet is, ha megszagolunk egy-egy ilyen speciális horgász készítményt.

Erőteljes, nem ritkán kellemetlen illat az, amit ezek az aromák magukból árasztanak. Nyilván nem véletlenül, hiszen mondhatni ebben rejlik a hatásmechanizmus kulcsa, kiegészítve ezt időnként speciális színhatással is.

Mikor, miért lehet indokolt aromákat alkalmazni a horgászat ideje alatt?

Kezdjük a mikor kérdéssel. Bár gyakorlatilag egész évben adott a lehetőség a különféle aromák alkalmazására, ennek is megvan természetesen az úgynevezett csúcsidőszaka. A Fishinda webáruházban elérhető aromák ugyanis akkor segítik az eredményes pecát, amikor máskülönben hiába várjuk a kapást.

A hidegebb, fronttal nehezített kapástalan időszakok lehetnek az aromák használatának kedvező periódusai, amikor a halak nincsenek igazán kapókedvüknél. Sokan az etetőanyaghoz adják ezeket az aromákat, így fokozva a csalogató hatást.

Egyes változatok egyébként közvetlenül a csalira is juttathatóak, vagy alternatív lehetőségként az is megoldás, hogy dobás előtt a feeder vagy egyéb kosárra fújunk az aromából.

Mi mindenre érdemes figyelni a különféle aromák beszerzése és használata kapcsán?

Nem mindegy, hogy melyik típusú aromát mikor, milyen halakra és milyen vízen alkalmazzuk. Merthogy akadnak édesebb változatok, miközben más aromák esetében pont a kellemetlen szag, a büdös jelleg az, ami a hatásmechanizmus kulcsa.

A sokszor kellemetlen szagú, erőteljesen büdös aromák nem ritkán a fülledt nyári napokon működhetnek, akár pontyra, de különösen az amurra való horgászat kapcsán. Az édesebb, sokszor piros aromák is fogósak lehetnek gyakorlatilag az év minden periódusában.

Persze a kulcs ezen a fronton is a kísérletezésben, a tapasztalatok gyűjtésében rejlik. Ha pedig új horgászvízre érkezünk, célszerű lehet érdeklődni a tó gazdájánál, esetleg a helyi horgászoknál a leginkább célravezető aromákat illetően.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek