Milyen tüneteket okozhat a COVID-19 a COPD-ben szenvedőknél? (x)

Manapság sajnos sokan szenvednek különféle légúti, azon belül is a tüdő működésével kapcsolatos betegségekben. Ennek egyik típusa az ún. krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), amely jellegzetessége, hogy elzárja a légutakat, csökkenti a légáramlást, illetve rontja az oxigén-széndioxid gázcsere folyamatát. 

Bár alapvetően ez a betegség nem növeli a COVID-19 kockázatát, sajnos előfordulhat, hogy emiatt sokkal súlyosabb szövődményekkel számolhat az, aki elkapja a fertőzést. De vajon mire számíthat az, aki úgy kapja el a COVID-19-et, hogy ebben a típusú tüdőbetegségben szenved? Összeszedtünk néhány hasznos tudnivalót!

A COVID-19 és COPD kapcsolata

Aki krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenved, egészen biztosan kíváncsi rá, hogy vajon a koronavírus veszélyesebb-e rá nézve, mint egészséges társaira. Nos, az orvosok úgy találják, maga a betegség nem jelent nagyobb kockázatot a fertőzésre. Ugyanakkor mivel az alapbetegség tüdőkárosodással és légzésfunkció-vesztéssel jár, emiatt előfordulhat, hogy a COVID-19 komolyabb problémákat okoz. A betegek ez esetben nagyobb eséllyel kerülnek intenzív osztályra, illetve szorulnak gépi lélegeztetésre.

Ha tehát Ön is érintett a COPD betegségben, érdemes nagyobb figyelmet szentelnie annak, hogy elkerülje a koronavírust!

Mit tehet, ha felmerült a COVID-19 fertőzés gyanúja?

A koronavírust különféle tünetek kísérik, így ha ezek közül többet is tapasztalunk magunkon, akkor érdemes gyanakodni. A jellegzetes panaszok közé tartozik a láz, fáradtság, köhögés, légszomj, íz- vagy szagvesztés, hidegrázás, izomfájdalmak, torokfájás, fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés.

Ekkor tájékoztatni kell kezelőorvosát, aki segítséget nyújt a szükséges vizsgálatokról, illetve egyéb teendőkről. Enyhe tünetek esetén a beteg házi karanténba kerül, amely legalább 10 napos elszigetelődést jelent.

Súlyosabb panaszok esetén előfordulhat, hogy orvosi ellátásra vagy sürgősségi ellátásra van szükség. Ez esetben szintén a kezelőorvost lehet tájékoztatni, vagy a mentőkkel konzultálni.

Így előzheti meg a betegséget

Ha minket is érint a COPD, akkor érdemes komolyan venni a koronavírus elleni védekezést:

  • Amennyiben fennáll a fertőzés gyanúja, mindenképp érdemes koronavírus tesztet kérni!
  • Fordítsunk fokozott figyelmet a tömeg elkerülésére, illetve tartson távolságot azoktól, akiknél fennáll a COVID-19 fertőzés gyanúja.
  • Használjon legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt, illetve rendszeresen és alaposan mosson kezet!
  • Ha kénytelen nyilvános helyre menni, mindig használjon az orrát és száját eltakaró arcmaszkot!

Ha tehát Ön is valamilyen tüdőbetegségben szenved, érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a koronavírus elleni védelemre annak érdekében, hogy elkerülhesse a súlyosabb következményeket.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »