Megint a migránsokon megy a vita Olaszországban

Mario Draghi olasz kormányfő szerdán az Európai Unió tagállamai között megosztott, szolidáris, emberséges és biztonságos migrációs politikát szorgalmazott, miközben Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője szerint a római kormány a betelepülő bevándorlók számának megkétszerezését tervezi.

Mario Draghi kijelentette, hogy Olaszország „abszolút határozottságot” követel az európai migrációs politikában. A római parlamentben az uniós állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozója előtt tartott felszólalásában a miniszterelnök a migráció kérdésére is kitért, elmondva, hogy július óta a havonta érkezők száma egyszer sem csökkent 6900 alá, és augusztusban 10 ezernél tetőzött.

Év eleje óta több mint 63 ezren érkeztek az olaszországi partokra. Ugyanezt az időszakot tekintve 2019-ben több mint 11 ezren, míg 2020-ban több mint 32 ezren érkeztek.

Draghi hangsúlyozta, hogy a Covid-19-járvány miatt a migránsok már korábban is „szórványosnak” bizonyult szétosztása az uniós tagállamok között teljesen megszakadt. „Olaszország továbbra is a migráció megosztott, szolidáris, emberséges és biztonságos kezelését kéri, az Európai Uniónak méltónak kell mutatkoznia értékeihez, ahogyan ezt Ferenc pápa is szorgalmazta” – mondta a kormányfő.

A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) a schengeni egyezménynek az Európai Bizottságban tervezett reformját bírálta, amely korlátozni kívánja a tagállamok közötti úgynevezett másodlagos migrációt. Az M5S hangsúlyozta, hogy az esetleges reform mindenekelőtt az érkezési pontnak számító Olaszország számára lenne a leghátrányosabb a tagállamok között. „Nem fogadhatjuk el, hogy a migránsok mozgásának korlátozása érdekében életbe lépjen a belső európai határok ellenőrzése. Ez Olaszország magára hagyását jelentené, miközben éppen a migrációs hullám európai szintű kezelésén kell dolgoznunk a tagállamok közötti kötelező, kvóta szerinti szétosztási rendszerben” – szögezte le az M5S közleménye.

Az unió korábbi emberi jogi biztosa, Emma Bonino, az Európa+ nevű párt szenátora szerint „Európában haldoklik az irgalmasság”. Kijelentette, hogy ha a magasból drónnal szemlélnénk a kontinenst, „egy falakkal teli Európát látnánk”.

Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője úgy vélte, hogy a pandémia utáni gazdasági helyreállításra szánt európai forrásokkal a belügyi tárca meg akarja kétszerezni a tartózkodási engedéllyel betelepíthető bevándorlók számát. Salvini emlékeztetett, hogy az utóbbi két év alatt több mint százezren érkeztek Olaszországba, miközben tavaly „a kudarcot vallott európai megállapodások miatt” csak valamivel több mint kétezer személyt toloncoltak ki. A Liga vezetője megjegyezte, hogy a migránsok helyett a 3,8 millió – állampolgári jogon járó – alapjövedelemből élőnek és a munkanélküli olasz fiataloknak kell segítséget nyújtani a munkapiacon.

A Liga lombardiai polgármestereinek koordinátora, Giacomo Ghilardi „embertelennek és irgalmatlannak” nevezte azt, hogy tavaly több mint 2400-an haltak meg a tunéziai, líbiai és az olaszországi partok közti átkelésben. „Mindez a belügyminiszter, Luciana Lamorgese és a baloldal felelőssége, mivel megnyitották a kikötőket a külföldi nem kormányzati szervezetek (NGO) hajói előtt. (…) A baloldalnak az ideológia fontosabb az emberi életnél” – hangoztatta Ghilardi.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek