Már a korábbi desztinációk 80%-a elérhető a budapesti reptérről

A novemberi utasszám a járvány kitörése óta rekordnak számító októberi utasforgalmat is túlszárnyalta, 724.626 utas fordult meg a budapesti légikikötőben múlt hónapban, ami az októberi adathoz képest 11 ezer fős növekedést jelent.

Novemberben a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 45 ország 122 városa volt elérhető 33 légitársaság kínálatában. Ez azt jelenti, hogy a 2019-es rekord évvel összevetve a Budapestről elérhető desztinációk 80% százaléka idén novemberre már visszaépült. A legnépszerűbb úti célok továbbra is London, Amszterdam, Párizs és Frankfurt voltak.

A novemberi utasszám emelkedés egyértelműen tükrözi az átoltottság mértékének növekedését, hiszen az országok többsége szabad mozgást tesz lehetővé a koronavírus elleni oltással rendelkezőknek. A Budapest Airport – a korábbi évek mintájára – a novemberihez hasonló utasforgalomra számít decemberben is, hiszen az ünnepi időszak, az év vége, valamint a téli szünet a hosszabb-rövidebb utazásoknak és családlátogatásoknak egyaránt kedvez, bár a koronavírus omikron variánsa jelentős kockázati tényezőt jelent.

Erős a cargo részleg is

Nem csupán az utasforgalomnak kedvezett az év utolsó előtti hónapja, hanem a légiáru-mennyiség tekintetében is kiemelkedő volt a november. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működésének második legerősebb áruforgalmú hónapját zárta; összesen 16.311 tonna áru fordult meg a BUD Cargo Cityben. A valaha volt legerősebb hónappal, idén áprilissal összevetve ez mindössze 380 tonnás „lemaradás”, miközben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 17,6%-os növekedést jelent.

A kiugró novemberi árumennyiség egyértelműen az év végi ajándékozási időszaknak köszönhető. Az online rendelt áruk többsége légi úton érkezik és a Budapest Airport Cargo City bázisán keresztül jut be az országba. A kimagasló novemberi árumennyiség nem járt együtt jelentős járatszám-növekedéssel, ami tavalyhoz képest idén mindössze 7%-os emelkedést jelentett.

A repülőtér a novemberi kiugró árumennyiséggel ismét egy lépéssel közelebb került a kitűzött 180 ezer tonnás éves álomhatárhoz, hiszen 11 hónap alatt eddig összesen 178.476 tonna árut kezelt a repülőtéri Cargo City. A 180 ezer tonna elérése azt is jelenti, hogy a régióban a Budapest Airport továbbra is folyamatosan erősíti légiáru-szállítási szerepét, megközelítve ezáltal a térségben éves szinten legtöbb árut kezelő bécsi repülőteret.

Télből a nyárba – bőven akad népszerű úti cél az év végi kikapcsolódáshoz

A Budapest Airport év végi kínálatában olyan egzotikus helyekre is eljuthatunk, mint például Dubai, a Kanári-szigetek, Hurghada, Antalya vagy Jordánia városai.

Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városába, Dubaiba a budapesti repülőtérről 3 légitársasággal is el lehet jutni; az Emirates heti 5, a flydubai heti 4, a Wizz Air pedig hetente 6 járattal biztosítja a világjárók számára a kényelmes és biztonságos utazást.

A hét szigetből álló Kanári-szigeteken télen-nyáron enyhe az idő, és egész évben süt a nap. A szigetcsoport csodálatos strandokkal és egyedülálló természeti szépségekkel várja az utazni vágyókat. A Ryanair heti egy járattal üzemel Las Palmasra, míg Fuerteventurára heti 1, Tenerifére pedig heti 2 Wizz Air járat elérhető.

A hideget nem kedvelők számára ideális úti cél lehet Hurghada is, hiszen itt minden évszakban a nyári melegbe csöppenhet az ember. A Vörös-tenger riviérájaként emlegetett egyiptomi városba az Egyptair és a Wizz Air is hetente egy-egy járatot indít Budapestről.

Antalya a török riviéra gyöngyszemeként is ismert üdülőváros, melynek partszakasza festői környezetű, tengervize kristálytiszta és a kék szín ezernyi árnyalatában tündököl. A SunExpress a téli hónapokban heti egyszer indít direkt járatokat a török városba.

A bibliai Kánaán területén fekvő Jordánia az ősi romvárosok és a misztikus sivatagi tájak mellett a Vörös-tenger egyedülálló élővilágával és a híres petrai romokkal nyújt páratlan történelmi és természeti látnivalókat a kalandvágyó utazóknak. Budapestről a Ryanairrel heti kétszer, a Wizz Airrel pedig heti egyszer közvetlen járattal elérhető a jordániai főváros Amman, Aqabába pedig szintén a Wizz Airrel lehet elutazni, hetente egyszer.

Forrás: Budapest Airport

Hozzászólások ()

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »