Az albatrosz-házasságokra is hatással van a klímaváltozás

A világ leghűségesebb monogám lényei, az albatroszok gyakrabban „válnak”; ezt a kutatók a globális felmelegedés számlájára írják.

A párválasztás után jellemzően csak a madarak 1-3%-a bontja fel párkapcsolatát, de egy új tanulmány szerint azáltal, hogy a vizek egyre melegebbek és az albatorszoknak messzebb kell utazniuk a táplálékért, a válási arány mintegy 8%-ra emelkedett.

A tengeri madarak számára a meleg vizek kevesebb élelmet és zordabb környezetet jelentenek; kevesebb fióka éli túl. Az állatok ezért jóval stresszesebbek, ráadásul a hosszabb utak miatt fáradtabbak is.

Az albatroszok szerelmi élete régóta tudományos kutatás tárgya; viselkedésükben számos emberi vonás figyelhető meg. A madarak általában 50-60 évig élnek. Van egy hosszú, kínos tinédzser korszakuk, ami alatt megtanulják, hogyan kell elcsábítani a társukat egyfajta tánccal. Általában egy életre választanak párt, és hangosan ünnepelnek, amikor hosszú távollét után újra látják partnerüket.

Most azonban egyre gyakrabban figyelhető meg körükben egy másik emberi sajátosság, ami szintén ismerősen csenghet a fiatalok körében: a klímaválság miatti stressz, a létfenntartásért folyó küzdelem, valamint az utazó partner logisztikai nehézségei miatt számos pár kapcsolati problémákkal küzd.

https://www.instagram.com/p/CWtNWvwqE_f/
  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: The Guardian / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek