Az EU 9 hónapig tekintené érvényesnek a védettségi igazolványokat

Az Európai Bizottság – tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására -, csütörtökön javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében többek között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

A javaslat értelmében a tagállamok nem utasíthatnak el olyan oltási bizonyítványt, amelyet a vakcina utolsó adagjának beadása óta kevesebb, mint 9 hónap elteltével állítottak ki.

“Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ iránymutatását követve kilenc hónapos érvényességi időt javaslunk, és ezen időszakon túl – a harmadik, emlékeztető oltás hiányában – az igazolvány hatályosságát nem ismernénk el” – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos a javaslatokat bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: az EU figyelembe veszi azt is, hogy a kormányoknak időre – legalább három hónapra – van szükségük az oltási kampányaik kiigazításához és a harmadik dózis elérhetővé tételéhez.

A bizottsági indítvány azt is szorgalmazza, hogy az érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezőket utazásuk során az Európai Unióban sehol ne lehessen alávetni korlátozó intézkedéseknek. Ugyanakkor igazolás hiányában az érintetteket közvetlenül az érkezés előtt vagy után vizsgálatokra köteleznék.

Ursula von der Leyen, a testület elnöke ugyancsak csütörtöki sajtóközleményében kiemelte: a harmadik oltást hat hónappal az első oltássorozat után kell beadatni, mivel ez tartja fenn a beoltottak immunitását. Felhívta a figyelmet, hogy az EU szakügynökségei minden felnőttnek ajánlják az emlékeztető oltást, mert az magasabb szintű védelmet nyújt, így sok halálesetet és kórházi kezelést lehetne megelőzni. Azt is bejelentette, hogy a hétvégére mintegy 1 milliárd dózis vakcina lesz elérhető a 27 uniós tagállamban.

Az Európai Bizottság elnöke egyúttal rámutatott arra is, hogy az EU felnőtt lakosságának egynegyede még mindig nem rendelkezik teljeskörű védettséggel. “Mindenkit meg kell győznünk, hogy oltassa be magát” – hangsúlyozta Von der Leyen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: éves mélypontján a DAX

Jelentős eladási hullám bontakozott ki a hét utolsó kereskedési napján az európai részvénypiacokon, a DE30 több mint 2%-kal került lejjebb és közel kétéves mélypontra jutott. Az eleve borús hangulatot a német BMI adatok rontották tovább.

Read More »