Kilőtt az amerikai infláció

Októberben a vártnál nagyobb mértékben, több mint harminc éve a legmagasabbra emelkedett az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai közleménye alapján.

Októberben 6,2 százalékra, 1990 novembere óta a legmagasabbra emelkedett az éves infláció az Egyesült Államokban a szeptemberi 5,4 százalékról. Gazdasági szakértők a fogyasztói árak 5,8 százalékos emelkedését jelezték előre októberre.

Az energiaárak éves indexe 30,0 százalékkal emelkedett, ezen belül az üzemanyagok ára 49,6 százalékkal, a fűtőolaj ára 59,1 százalékkal. Az előző havihoz képest 4,8 százalékkal emelkedtek az energiaárak, az üzemanyagok ára 6,1 százalékkal, a fűtőolajé pedig 12,3 százalékkal nőtt szeptemberhez képest.

Az élelmiszerárak éves indexe 5,3 százalékkal emelkedett éves, és 0,9 százalékkal havi bázison. Az éves árindex energia- és élelmiszerárak nélkül 4,6 százalékkal emelkedett októberben. Az előző havihoz képest szezonális kiigazítással a fogyasztói árindex októberben 0,9 százalékkal emelkedett a szeptemberi 0,4 százalék után, a várt 0,6 százalék helyett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »