Újabb koronavírussal kapcsolatos rekord dőlt meg az oroszoknál

Oroszország 85 régiójából 13-ban súlyosbodott a koronavírus-járvány az elmúlt héten – jelentette ki Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes pénteken, amikor az orosz operatív törzs szerint egy nap alatt ismét minden korábbinál magasabb volt a halálos áldozatok száma.

Vlagyimir Putyin orosz elnök péntek este arra utasította Mihail Murasko egészségügyi minisztert, hogy a helyetteseivel együtt keresse fel azokat a régiókat, ahol a legkritikusabb helyzet alakult ki, hogy ott módszertani és egyéb szükséges támogatást nyújtson az orvosoknak. Kedden Mihail Misusztyin miniszterelnök felhatalmazta a tárcavezetőt, hogy a regionális hatóságokkal együttműködve szükség esetén nyújtson számukra humánerőforrás-támogatást, és kórházaik személyzetét erősítse meg a szövetségi egészségügyi intézményekből átcsoportosított szakemberekkel.

A védekezés megsegítésére az elmúlt napokban az orosz védelmi minisztérium Tula megyébe 65, a dél-szibériai Hakaszföldre pedig 33 katonai egészségügyi szakembert vezényelt. A védelmi tárca pénteken közölte, hogy elnöki rendeletre az ország 30 régiójába csaknem 359 tonna cseppfolyósított oxigént küldött.

Sajtójelentések szerint az ország több régiójában vakcinahiány lépett fel, elsősorban az újraoltáshoz használt Szputnyik Lightból. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken a hiányt átmenetinek nevezte és a készletek gyors feltöltését ígérte. A jelenséget annak tulajdonította, hogy egyes területeken nem ütemezett az oltakozás.

Golikova helyettes kormányfő egyébként óvott attól, hogy az emberek a szombaton kezdődő, november 7-vel végződő, a járvány miatt elrendelt országos kényszerszabadság alatt más régiókba utazzanak. Korábbi jelentések szerint a leállás napjaira felpörögtek a repülőjegy-eladások a frekventált orosz, valamint török és egyiptomi üdülőhelyekre.

Az orosz operatív törzs pénteki adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1163-an vesztették életüket, ami rekordnak számít a járvány kezdete óta. Ezzel az áldozatok száma immár 236 220-ra nőtt. A halálos áldozatok száma immár a negyedik egymást követő napon haladta meg az 1100-at. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék.

Az igazolt fertőzöttek száma 39 849-cel 8 432 546-ra emelkedett. A napi növekmény 0,47 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,6 százalék. A felépültek száma 30 462-vel 7 302 515-re gyarapodott. Az országban 893 811 aktív esetet tartanak számon. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 924 086 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A Covid-19 elleni védőoltás első dózisát 56 787 209, mindkettőt pedig 50 960 796 ember kapta meg. A kollektív védettség szintje 46,8 százalékos.

  • Kapcsolódó anyagunk a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »