Adó- és határfal törvényt szavazott meg a lengyel szejm

Véglegesen megszavazta a varsói szejm pénteken azokat a törvénymódosításokat, amelyek célja az adóterhek csökkentése, és amelyek a Lengyel Megállapodás nevű, májusban meghirdetett országfejlesztő kormányprogram részét képezik.

A több adóügyi törvény módosításáról szóló, a szejmben október elején megszavazott tervezeteket korábban az ellenzéki többségű szenátus küldte vissza számos módosítással. A fontosabb szenátusi módosításokat viszont a kormánypárti többségű szejm pénteken leszavazta.

A még az államfő jóváhagyására váró törvénycsomag adóterheket csökkentő megoldásokat tartalmaz. Ezek közé tartozik többek között az, hogy:

  • jövő évtől a jelenlegi 8 ezer zlotyról (625 ezer forint) legfeljebb 30 ezer zlotyra (2,3 millió forint) emelik az évi jövedelem adómentes összegét
  • csökkenti az adókat továbbá megemelik azt a küszöböt, amelynek elérése után a személyi jövedelemadóra vonatkozóan a 17 százalékos adókulcs alkalmazása helyett 32 százalékos adó fizetendő.  Eddig ez a küszöb évi 85 ezer zloty (6,6 millió forint) volt, de a jövő évtől 120 ezer zlotyra (9,4 millió forint) emelik
  • sok vállalkozó esetében csökkenti majd a nettó személyi jövedelmet az, hogy az egészségügyi biztosítást nem az eddigi – minden évben országszerte egységes – összegben, hanem az elért bruttó jövedelemhez arányosan kell befizetni. Emellett nem lesz levonható a befizetendő adó kiszámításakor az egészségügyi biztosítás, amely eddig csökkentette az adóalapot
  • a 2,5 ezer zlotynál (195 ezer forint) alacsonyabb nyugdíjak adómentesek lesznek, mint ahogy a nyugdíj melletti fizetések is.
  • emellett adókedvezményeket ajánlanak a külföldre költözött, hazatérő lengyeleknek.

Egy másik, szintén a csomagba tartozó törvénymódosítás a vállalati adóra vonatkozik, eszerint úgynevezett minimális adót vetnek ki a veszteséget kimutató nagycégekre. Az adót az adott cég működési bevételei, valamint meghatározott kiadásai alapján határozzák meg.

Az új adóprogram része az önkormányzati és országos szintű beruházásoknak, valamint új családpolitikai, ezen belül otthonteremtési megoldásokat is tartalmazó nagyszabású programnak, a Lengyel Megállapodásnak.

A Lengyel Megállapodás otthonteremtési programjának fő elemét, a kedvezményes lakáshitelekről szóló törvényt szintén pénteken hagyta jóvá a szenátus. A lakáshitel a második és további gyermekek után vissza nem térítendő állami támogatás jár. A második gyermek után ez a támogatás 20 ezer zlotyt (1,6 millió forint), további gyermekek után pedig 60 ezer zlotyt (4,7 millió forint)  tesz ki. Az állam fedezi a lakáshitelek felvételéhez szükséges saját hozzájárulást is, mégpedig 100 ezer zloty összegig (7,8 millió forint).

  • Ez is érdekes lehet:

A szejm véglegesen megszavazta a határfalról szóló törvényt

A kormány által előterjesztett, a szejmben október közepén gyorsított eljárásban megszavazott tervezetet szerdán a szenátus több ellenzéki módosítással visszaküldte az alsóháznak. A fő szenátusi módosításokat viszont pénteken a kormánypárti többségű szejm szavazta le, így most a törvény az eredetitől alig eltérő változatban az államfő elé kerül.

A törvény  értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanak a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére. A határon már eddig emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik. A projekt technikai részleteit – a pénteki bejelentés szerint – rövid időn belül ismertetik.

A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) a szerdai szenátusi vitában a kormány tervezetében foglalt egyes megoldások ellen érvelt, többek között humanitárius okokra hivatkozva. A KO képviselői egyúttal aláhúzták, hogy a fehérorosz határszakasz védelme szerintük is szükséges.

A KO múlt szombaton megválasztott elnöke, Donald Tusk pénteki sajtóértekezletén javasolta, hogy Lengyelország fogadja be azokat a migránsokat, akiknek sikerült átjutniuk a határvonalon, majd gyorsan vizsgálja meg a menedékjogi kérelmeket, és deportálja azokat, akik a menedéket nem érdemlik meg.

A lengyel-fehérorosz szakaszon mintegy 27 ezer határsértési kísérletet regisztráltak az év eleje óta, ezek többségét a határőrség meghiúsította. Az őrizetbe vett, majd őrzött lengyelországi központokban elhelyezett külföldiek száma körülbelül 1,7 ezer.

A Fehéroroszországgal határos térségben szeptembertől érvényben van a szejm által megszavazott rendkívüli állapot.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek