Katonai puccs zajlik Szudánban

A katonai erők hétfőn őrizetbe vették a szudáni miniszterelnököt és az átmeneti kormány több civil tagját – közölték tisztviselők, miközben az ország fő demokráciapárti csoportja arra szólította fel az embereket, hogy vonuljanak utcára, mert látszólag katonai puccs zajlik az országban.

Egyes hírek szerint a fővárosban, Kartúmban nem működik az internet és áramkimaradásokról számoltak be, a közösségi médiában azonban olyan képek jelentek meg, amelyeken a tiltakozók gumikat égetnek az utcákon.

A hadsereg esetleges hatalomátvétele komoly visszalépést jelentene Szudánnak, amely azóta a demokratikus átmenettel küszködik, hogy a közel harminc éven át kormányzó Omar el-Besír elnököt tömegtüntetések nyomán 2019-ben megbuktatták.

A hétfői letartóztatások csak a jéghegy csúcsa, a szudáni polgári és katonai vezetők között ugyanis hónapok óta nő a feszültség. A szeptemberi sikertelen puccskísérlet tovább mélyítette az ellentéteket, és a katonai kormányt akaró, konzervatívabb iszlamistákat szembeállította azokkal, akik a demokratikus átmenetet pártolják. Az elmúlt napokban mindkét tábor az utcára vonult tüntetéseken.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: Euronews / Instagram

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply