A vállalatok több mint 90%-a nem méri helyesen a károsanyag-kibocsátást

A Boston Consulting Group (BCG) stratégiai tanácsadó cég adatai szerint tíz vállalatból egynél kevesebb méri helyesen az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami igencsak megnehezíti, hogy a világ felvegye a harcot a klímaváltozással.

A vállalatok mindössze 9%-a méri gyakran és pontosan a károsanyag-kibocsátását – írta a BCG múlt héten közzétett tanulmányában, amelyben kimutatták, hogy a cégek 81%-a nem számol be a saját tevékenységéhez kapcsolódó kibocsátásokról, míg 66% kihagyja jelentéseiből a beszállítóihoz és vásárlóihoz köthető kibocsátásokat. Emellett a cégek több mint fele 40%-os hibaarányt ismert el.

„Ha valaki mondjuk 40%-kal kevesebb adót fizetne, az börtönbe kerülne” – fogalmazott a jelentés kapcsán Mike Lyons, a BCG ügyvezető igazgatója és partnere. „Ha ilyen nagy a hibaarány, akkor ez előbb-utóbb felkelti a részvényesek és az igazgatósági tagok figyelmét. Ez aztán elbocsátásokhoz vezet, ráadásul a környezetvédelmi aktivisták is rád sütik a bélyeget, hogy nem vagy hiteles” – tette hozzá.

A felmérésben, amely Európára, Ázsiára, Észak -Amerikára és Dél -Amerikára terjedt ki, 1290 szervezetet vizsgáltak – a cégek az egészségügytől a pénzügyi szektorig nagyjából minden iparágat lefednek, alkalmazottaik száma 1000-től 100 000-ig terjed, bevételeik pedig 100 millió dollár és 10 milliárd dollár között mozognak.

  • Néhány extrémebb példa
A kutatásban részt vevő egyik alkoholipari vállalat egyáltalán nem mérte az üvegpalackjaihoz köthető kibocsátást – például beszállítóiét és a származási országokét. Amikor ezt megtették, megállapították, hogy a kibocsátás 45%-kal magasabb, mint az eredetileg mért. Egy másik esetben, egy amerikai háztartási cikkek értékesítésével foglalkozó cégnél kisült, hogy a kibocsátás több mint kétszerese volt az eredetileg becsültnek, miután az árusított sütők és mikrohullámú sütők használatából eredő kibocsátást is figyelembe vették.

„Ha nem gyűjtik és elemzik részletesen az adatokat és a kibocsátási tényezőket, akkor nem várhatják el, hogy a méréseik pontosak legyenek” – mondta Sylvain Duranton, a BCG GAMMA vezetője és a jelentés társszerzője.

A szervezetek mintegy 87%-a szeretné bővíteni mérőkapacitását, ehhez azonban nincs meg a megfelelő infrastruktúrája: a válaszadók csaknem fele azt mondta, hogy szimulációs eszközökre van szüksége a jövőbeli kibocsátások előrejelzéséhez, míg mások mesterséges intelligenciával számítanák ki ökológiai lábnyomukat. A tanulmány szerint a vállalatok mindössze 11%-a érte el kibocsátás-csökkentési céljait az elmúlt öt évben.

Charlotte Degot, a BCG ügyvezető igazgatója, aki szintén társszerzője volt a felmérésnek, azt mondta, hogy a mesterséges intelligenciával történő pontos mérés akár 40%-kal is csökkentheti egy-egy vállalat kibocsátását. Ezt „a legjobb kezdeményezések feltérképezésével, az eredmények nyomon követésével és a vállalati működés optimalizálásával lehet elérni” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »