Macron 30 milliárd eurós újraiparosítási programot jelentett be

Emmanuel Macron francia államfő kedden egy öt évre szóló újraiparosítási programot jelentett be, amelynek középpontjában a nukleáris energia fejlesztése, valamint Franciaország “nagy innovációs nemzetté” tétele áll.

“A 2030-ig tervezett stratégia keretében 30 milliárd eurót fektetünk be” – mondta a francia elnök mintegy kétszáz üzleti vezető és diák előtt a hivatalában elmondott beszédében. Hozzátette: azt szeretné, ha Franciaország egy nagy innovációs nemzetté válna, véleménye szerint ugyanis hazája egyes európai országokhoz képest 15-20 éves lemaradásban van az innováció terén.

Macron elmondása alapján Franciaországnak vissza kell találnia “az innováció-termelés-export” ciklushoz, amelyből képesnek kell lennie finanszírozni és fenntarthatóvá tenni a szociális modelljét. Emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány több mint 110 ezer áldozatot követelt Franciaországban, leterhelte az egészségügyi ellátórendszert, megkérdőjelezte a gazdasági modellt az időszakos eszközhiánnyal és a vakcina-fejlesztésben tapasztalt lemaradással, s mindez érzékelhetővé tette az ország sebezhetőségét.

“Az egészségügyi válság rávilágított arra, hogy újra kell fogalmazni, mit is jelent az európai és a francia termelési függetlenség” – hangsúlyozta csaknem kétórás beszédében a francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnök. Kép forrása: Flickr

A Franciaország 2030 elnevezésű program legfontosabb elemei közé tartozik a nukleáris energia, amely nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával. “Az első számú cél kisméretű, innovatív, jobb hulladékfeldolgozással járó atomerőművek építése Franciaországban” – jelezte Macron. A projektre egymilliárd eurót szán az állam. Második célként azt jelölte meg, hogy a zöld hidrogén vezetőjévé kell tenni Franciaországot, mégpedig két, elektrolízissel előállított hidrogént termelő üzem megépítésével.

Az elnök szerint “hatalmas beruházás szükséges az ipar dekarbonizációjának elősegítésére”. Megemlítette az acél-, a cement- és a vegyi ipart, ahol zöld hidrogénnel kell helyettesíteni a fosszilis energiákat, valamint a teherautók, a buszok, a vonatok és a repülőgépek üzemanyag-ellátását. Mint elmondta, Franciaország célja az, hogy 2030-ban évi 2 millió elektromos és hibrid járműt gyártson. Úgy vélte, hogy ez a cél akkor érhető el “az elmúlt három évtized után, amely kegyetlen volt a francia autógyártás számára, ha sikerül igazi együttműködő stratégiát megalkotni a nagy autógyártókkal”.

Emmanuel Macron bejelentett egy 6 milliárd eurós beruházási csomagot az elektronikai gyártás 2030-ig történő megduplázására, a chipgyártás ellátásának szavatolására. A gyógyszeripar területén megjelölt cél legalább húsz biogyógyszer létrehozása a rák, valamint az újfajta és az időskori krónikus betegségek gyógyítására.

Taktikus időzítés, szkeptikus ellenzék

A beruházási programot a francia államfő hat hónappal az elnökválasztás előtt mutatta be. Macron még nem jelentette be, hogy ismét elindul a posztért, de a felmérések szerint jelenleg minden esélye megvan arra, hogy újraválasszák.

Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje szerint az elnök a franciák pénzét “a választási kampányára használja fel olyan ígéretekkel, amelyekkel az utódját kötelezi el”. Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország jelöltje azt kifogásolta, hogy Macron “mindenhova atomerőműveket” tervez. A Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint a program “álmegoldásokat” tartalmaz, amelyek arra szolgálnak, hogy “továbbra is elhalasszuk a valódi (energetikai) átállást, és továbbra is úgy termeljünk, mintha a bolygó forrásai kiapadhatatlanok lennének”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek