Már nem annyira haragszanak a franciák Ausztráliára

Franciaország canberrai nagykövete ismét elfoglalja állomáshelyét – jelentette be szerdán a francia külügyminiszter. A diplomatát az úgynevezett tengeralattjáró-ügyet követően rendelte haza három héttel ezelőtt a francia kormány.

„Azt kértem a nagykövetünktől, hogy térjen vissza Canberrába” – mondta Jean-Yves Le Drian a nemzetgyűlés külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán. A politikus azt nem ismertette, hogy Jean-Pierre Thébault mikor tér vissza állomáshelyére. A külügyminiszter ugyanakkor elmondta: a nagykövetnek két feladata lesz, „segíteni újra meghatározni a jövőbeni viszonyunkat Ausztráliával és ehhez levonni minden következtetést a jelenlegi ausztrál kormánnyal kialakult jelentős bizalmi válságból, valamint határozottan védeni az érdekeinket a tengeralattjáró-program lezárását érintő ausztrál döntés véglegesítése során”.

„Természetes, hogy a kétoldalú kapcsolatok új alapokra helyezése nem érinti azon eltökéltségünket, hogy továbbra is jelen kívánunk lenni az indiai-csendes-óceáni térségben” – hangsúlyozta Le Drian.

Párizs szeptember 17-én hívta vissza washingtoni és canberrai nagykövetét, mert az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia – Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül – biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azt mondta, hogy Ausztrália „hátba döfte”, az Egyesült Államok pedig „elárulta” Párizst.

Le Drian úgy fogalmazott, hogy Ausztrália a döntéssel „az ismeretlenbe ugrik”.

„Van mit mondani, egyrészt az (ausztrál) szuverenitás feladásáról – ez a program ugyanis azt jelenti, másrészt az ausztráloknak az ismeretlenbe ugrásáról, miután egy olyan technológiát választottak, amelyet nem ismernek, és nem is fognak a jövőben ismerni, és amely teljesen az amerikai politika alakulásától teszi őket függővé” – mondta a külügyminiszter.

„A biztonságot választották a szuverenitásuk rovására a Kínával kialakult jelenlegi feszültségek súlyosbodása miatt” – tette hozzá.   „Azt kívánom ausztrál partnereinknek, hogy a jövőben nehogy azon kapják magukat, hogy mindkettőt feláldozták” – mondta a külügyminiszter.

A francia államfő azóta telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, majd Franciaország washingtoni nagykövete múlt héten ismét elfoglalta állomáshelyét. Emmanuel Macron hivatalában fogadta kedden Antony Blinken amerikai külügyminisztert, akivel azokról a „konkrét döntésekről” egyeztetett, amelyeket a francia államfő a római G20-as országcsoport találkozóján a hónap végén kíván bejelenteni Joe Biden amerikai elnökkel együtt a diplomáciai válság megoldására.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »