Erős éve lesz a Teslának, duplázódtak az eladások

Rekordszámú, az elemzők által vártnál több elektromos autót szállított ki a Tesla a harmadik negyedévben. Az első kilenc hónapban összesen a cég már több mint 627 ezer autót szállított le megrendelőinek, szemben a tavalyi egész éves 500 ezer körüli darabszámmal.

Az amerikai autógyártó a honlapján hétvégén nyilvánosságra hozott tájékoztatójában közölte, hogy 241 ezer 300 autót adott át, ami éves összevetésben 66,4 százalékos, az előző negyedévhez képest pedig 16,9 százalékos növekedést jelent – az elemzők ennél kevesebb, mintegy 229 ezer jármű leszállítására számítottak.

A kiszállított autók túlnyomó része, több mint 232 ezer darab a „tömegterméknek” szánt Model 3 és Y típusok valamelyike volt. Július-szeptemberben a Tesla 237 ezer 823 autót gyártott, ebből 228 ezer 882 volt Model 3/Y, a Model S/X autók száma pedig 8941-re rúgott.

A Tesla a tavalyi harmadik negyedévben 145 ezer 36 autót gyártott és 139 ezer 593-at szállított ki, míg az idei második negyedévben 206 ezer 421 járművet állított elő és 201 ezer 304-et adott át. A Tesla július-szeptemberben már a hatodik egymást követő negyedévben tudta növelni a kiszállított járművek számát. Bár a harmadik negyedév elején a Teslánál is súlyos helyzetet teremtett az alkatrészhiány, a szeptember rendkívül erős hónapnak bizonyult.

https://www.instagram.com/p/CUFMnLzNR6k/

Az idei első kilenc hónapban a cég több mint 627 ezer autót szállított le megrendelőinek, gyakorlatilag dupláját a tavalyi azonos időszakban  átadott több mint 318 ezernek. Tavaly az egész évben 499 ezer 550 autót szállított ki a Tesla – ha a jelenlegi ütemben folytatódik a növekedés, év végére a cég közel lehet az 1 millió példányhoz.

Vetélytársaihoz képest a Tesla jobban átvészelte a chipválságot. Az amerikai General Motors (GM), a japán Honda és több más nagy rivális kevesebb autót tudott értékesíteni július-szeptemberben az Egyesült Államokban az elhúzódó chiphiány miatt. A GM értékesítése például közel 33 százalékkal, több mint egy évtizedes mélypontra zuhant.

Elemzők szerint a Teslát segítette az erős kínai kereslet, az Európába irányuló export növekedése és az olcsóbb Y modell bevezetése. Bár az amerikai autógyártó még nem közölt adatokat Kínáról, a várakozások szerint a sanghaji autógyár termelésének több mint kétharmadát exportálta Európába és más ázsiai országokba.

A Nasdaqon jegyzett Tesla 0,10 százalékos mínuszban, 774,74 dolláron zárt pénteken, ami 86,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi árfolyamnál. Az elmúlt 52 hét alatt 379,11 dollár és 900,40 dollár között mozgott az árfolyam, a pénteki záróárfolyam alapján a Tesla piaci tőkeértéke 767,48 milliárd dollárt tesz ki. A Tesla október második felében teszi közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »