500 év után megszűnhet a világ legrégebbi bankja

Több mint 500 éves történetének túlnyomó részében a Banca Monte dei Paschi di Siena a toszkán hegyvidék gazdagságát szimbolizálta, de az utóbbi évtizedben a működésképtelenség jelképévé vált.

Az olasz bank most élheti utolsó hónapjait, zárt ajtók mögött ugyanis tárgyalások folynak arról, hogy az Unicredit megvenné a pénzintézet egyes eszközeit, a szabályozó hatóságok pedig ez év végét jelölték meg határidőként az olasz kormánynak arra, hogy megszabaduljon a problémákkal küszködő – már eleve kényszerből államosított – banktól.

https://www.instagram.com/p/CUkop13MvCZ/

A világ legrégebbi, 1472-ben alapított bankjának a túlságosan laza hitelelbírálási folyamatok és a túlzott növekedés okozta vesztét, de az sem segített a helyzeten, hogy korábbi vezetői határidős ügyletekkel próbálták elfedni a halmozódó veszteségeket. A bank sorsa most az Unicredit Bank új vezérigazgatóján, Andrea Orcelen és Olaszország aktuális miniszterelnökén, Mario Draghin múlik – aki szintén nem áll távol a bankszakmától, nemrég még az Európai Központi Bankot vezette.

Az Unicredit természetesen a Banca Monte dei Paschi mintegy négymillió ügyfelét szeretné megszerezni a bankhoz tartozó rossz hitelállomány és kapcsolódó jogi kockázatok nélkül, Draghi pedig állami részesedést szeretne kapni az Unicreditben, ezzel folyamatos és stabil bevételi forrást teremtve az olasz államnak – szemben a most termelődő veszteségekkel.

Azt, hogy az ügylet végül létrejön vagy nem, még nem lehet tudni, azt viszont már jelezték a Banca Monte dei Paschi jelenlegi vezetői, hogy a banknak, 2,5 milliárd euró friss tőkére lenne szüksége a túléléshez a jövő év folyamán.

Forrás: Bloomberg / Instagram

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »