Friss hírek

Csődbe ment Románia legnagyobb biztosítója

Florin Citu román miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy több vizsgálat lefolytatását kérte a legnagyobb román biztosító, a City Insurance fizetésképtelenné nyilvánítása ügyében, amelynek működési engedélyét pénteken vonta be a bukaresti pénzügyi felügyelet.

A piacvezető biztosítótársaság mintegy 3 millió ügyféllel rendelkezik, a gépjárműfelelősség-biztosítás piacán 45 százalékos részesedéssel bír.
A kormányfő közölte, hogy a szerdai kormányülésen elfogadtak egy sürgősségi kormányrendeletet, amely szavatolja, hogy “egyetlen biztosított se szenvedje meg ezt a csődöt”.

A rendelet értelmében a kormány lehetővé tette, hogy a biztosítottak állami garancialapja a működési engedély bevonásáról szóló rendelkezés megjelenésétől számított 60 napon belül elkezdhesse fizetni a kárigényeket. Az eddigi hatályos jogszabályok szerint a garanciaalap csak a csőd megállapítása után rendezhette volna ezeket. A pénzügyi felügyelet egyelőre fizetésképtelenné nyilvánította a biztosítót, és kérte, hogy az illetékes bíróság állapítsa meg a csődöt. Ez a jogi eljárás azonban elhúzódhat, ezért fogadta el a rendeletet a kormány – ismertette.

Florian Citu elmondta, azért kért vizsgálatokat, mert nehezen tudja elhinni, hogy több éven át a különböző ellenőrzéseket végzők nem vettek észre semmi rendellenességet a biztosító pénzügyeiben.

Vissza kell nézni, hogy a pénzügyi felügyelet hogyan tett eleget ellenőrzési kötelezettségének az elmúlt években. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a pénzügyi felügyelet a parlament ellenőrzése alatt áll, és reményét fejezte ki, hogy parlamenti vizsgálóbizottság is alakul az ügyben – tette hozzá.

A fokozottan koncentráltnak számító román biztosítópiacon ez már az utóbbi évek negyedik csődje lehet, miután 2015-ben és 2016-ban a két akkori legnagyobb román biztosító, az Astra és a Carpatica, tavaly pedig a CertAsig ment tönkre. A román gazdasági sajtó becslése szerint a City Insurance várható csődje félmilliárd euróba kerül az államnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »