A republikánusok nyomás alatt tartják a kormányt a tálibok miatt

Republikánus szenátorok egy csoportja arra kérte Antony Blinken amerikai külügyminisztert, hogy nyilvánítsa külföldi terrorista szervezetté a tálibokat – jelentette a The Washington Times szerdán. Az FBI által amerikai állampolgárok meggyilkolásáért körözött Sziradzsuddin Hakkáni múlt heti belügyminiszteri kinevezése sem tett jót a tálibok nemzetközi megítélésének.

A vezető jobboldali konzervatív politikai napilap online tudósítása szerint az amerikai szenátus védelmi bizottságának republikánus tagjai Joni Ernst iowai szenátor vezetésével szerdán levelet küldtek az amerikai külügyminiszter részére. A lap információi szerint a politikusok aggodalmuknak adtak hangot a tálibok által korábban elkövetett gyilkosságokkal, valamint a Hakkáni-hálózat nevű terrorista szervezet vezetője, Sziradzsuddin Hakkáni afgán belügyminiszterré történt kinevezésével kapcsolatban. A Hakkáni-hálózat igazgatja a tálibok pénzügyeit és katonai eszközeit, és korábban diverzánsakciókat hajtott végre nemcsak Afganisztánban, hanem Pakisztánban is.

“Tekintettel arra, hogy korábban az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrorista támadásokat támogattak, brutális módszerekkel kormányoznak, továbbra is atrocitásokat követnek el  amerikaiak és szövetségeseik ellen, mára pedig megnövekedett katonai képességekkel rendelkeznek, a tálib kormány jelenlegi formájában komoly fenyegetést jelent az Egyesült Államok számára” – idézi a republikánus szenátorok levelét a The Washington Times.

Az FBI által amerikai állampolgárok meggyilkolásáért körözött Hakkáni múlt heti belügyminiszteri kinevezése a tálib kabinetbe a nemzetközi közösség rosszallását váltotta ki, miközben a tálibok igyekeznek magukról kedvezőbb képet festeni, amióta augusztusban átvették a hatalmat Afganisztánban.

A Biden-adminisztráció bejelentette, hogy a közeljövőben nem áll szándékában elismerni a tálib kormányt Afganisztán legitim vezetéseként, annak ellenére, hogy az amerikai állampolgárok és afgán menekültek evakuálásakor szorosan egyeztetett velük.

A  The Washington Times rámutatott: a tálibok terrorista szervezetté nyilvánítása megnehezítené a nemzetközi döntéshozatalt az Afganisztán elleni szankciók feloldásáról és a humanitárius segélyek kiterjesztéséről – jelenleg ez az Egyesült Államok egyik utolsó megmaradt befolyásolási eszköze a tálibokkal szemben.

A levél tanúsága szerint a szenátorok nincsenek meggyőződve arról, hogy a tálibok betartanák azon ígéretüket, miszerint a nemzetközi normákkal összhangban kormányoznak majd.

“Már közvetlenül az amerikai és a szövetséges csapatok afganisztáni kivonulását követően láthattuk az emberek ellen elkövetett nyilvános támadásokat, a nők és lányok megverését, és hogy katonai kereső csapatok kutattak szövetségeseink és partnereik után” – fogalmaztak levelükben a szenátorok. Leszögezték: “a legaggasztóbb számunkra, hogy a tálib erők által megvert és üldözött emberek között voltak még mindig Afganisztánban élő amerikai állampolgárok és családtagjaik is”.

Más republikánus törvényhozók, köztük Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, illetve Mike Waltz floridai képviselő határozat-tervezeteket nyújtottak be kedden a tálibok terrorista szervezetté nyilvánítása érdekében.

“Ha a Biden-adminisztráció szeretné visszanyerni az Afganisztánban általa okozott katasztrófa után elveszített hitelességét, el kell fogadnia azt az intézkedést, amellyel hivatalosan is külföldi terrorista szervezetté nyilvánítja a tálibokat” – hangsúlyozta közleményében Waltz képviselő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az amerikai republikánus törvényhozók felszólítására egy héttel azután került sor, hogy a tálibok átmeneti kormányt alakítottak az amerikai csapatok és szövetségeseik augusztus végi afganisztáni kivonulását követően. A levelet Antony Blinken kétnapos képviselőházi és szenátusi bizottsági meghallgatását követően küldték. A kongresszusi meghallgatások – melyek során két republikánus politikus is lemondásra szólította fel Blinkent – , az amerikai katonai kivonulás kongresszusi felülvizsgálati folyamatának első lépése volt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »