Zárva lesznek ma az amerikai tőzsdék

Vegyes nyitás várható a főbb nyugat-európai értéktőzsdéken hétfőn, a befektetők továbbra is az augusztusi amerikai foglalkoztatottsági jelentést csalódást keltő adatainak várható következményeit latolgatják. Az amerikai értékpapírpiacok hétfőn nemzeti ünnep miatt zárva tartanak.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE 100 mutató 9 ponttal, a frankfurti DAX-30 index pedig 5 ponttal emelkedhet, míg a párizsi CAC-40 index 5 ponttal eshet a nyitásban. Az amerikai értékpapírpiacok hétfőn nemzeti ünnep – a munkát ünneplő szabadnap – miatt zárva tartanak, így általában szerte a világon alacsony forgalom várható a tőzsdéken.

A pénteken közölt adatok szerint az amerikai gazdaság nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma mindössze 235 ezerrel emelkedett augusztusban, miközben az elemzők 750 ezres bővülésre számítottak a júliusi 1 millió 53 ezres növekedés után. Elemzők szerint főleg a koronavírus erősen fertőző delta mutációjának gyors terjedésére vezethető vissza a csalódást keltő adat, amely minden eddiginél erőteljesebben jelzi, hogy az amerikai gazdaság növekedése lassul.

A foglalkoztatottság vártnál gyengébb növekedése azt is jelenti, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságának nem kell sietősen döntenie a járvány miatti masszív eszközvásárlási program kivezetéséről. Jerome Powell Fed-elnök augusztus végén határozottan jelezte, a teljes foglalkoztatottság szintjének újbóli elérése előfeltétele annak, hogy elkezdjék leállítani az eszközvásárlásokat.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben jórészt emelkedtek az árfolyamok hétfőn. A nap nyerteseként Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,79 százalékos, a szélesebb körű Topix-index pedig 1,27 százalékos pluszban zárt a pénteki jelentős nyereségek után. A piacok jól fogadták, hogy a rendkívül népszerűtlen Szuga Josihide miniszterelnök bejelentette, nem indul újra az elnöki tisztségért pártja szeptember végi tisztújító kongresszusán.

Friss hírek