Napelemparkot tervez Balatonfűzfőre a Nitrokémia

Lőporgyárból környezetvédelmi kármentesítő vállalattá vált az idén százéves Nitrokémia Zrt. – közölte a társaság vezérigazgatója a balatonfűzfői cég 100 éves jubileumi ünnepségén pénteken.

Tóth Csaba tájékoztatása szerint a jogelőd Magyar Lőporgyárüzemi Rt. 1921. augusztus 29-én kezdte meg működését Balatonfűzfőn, majd a második világháborút követően jelentősen megváltozott a profilja, a hadiipar helyett műanyagok, vegyi anyagok gyártására állt át – ekkor élte fénykorát az üzem. A rendszerváltás után a kilencvenes években leszűkült a társaság tevékenységi köre, 2006-tól pedig környezetvédelemmel kezdtek foglalkozni.

A balatonfűzfői gyárterület rekultivációjában gyakorlatot szerző cég 2013-tól a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. feladatkörébe tartozó környezeti kármentesítések irányításával és lebonyolításával foglalkozik, mára a legjelentősebb környezetvédelmi kármentesítési feladatokat ellátó állami vállalattá vált.

A vezérigazgató elmondta: a Nitrokémia Zrt. végzi a környezeti károk felszámolását a gyöngyösoroszi és recski bányák, a papkeszi és a királyszentistváni gyártelep, a szentgáli mészbánya, a berhida-peremartoni vegyipari vállalat, a simontornyai bőrgyár, a tiszavasvári és a csepel-szigeti hulladéklerakók, a tököli és a kunmadarasi szovjet repülőterek, a szigetszentmiklósi autógyár egykori területein, a Nyugati pályaudvaron, valamint az abasári községi vízműnél és a Séd-Nádor vízfolyásnál.

Tóth Csaba kiemelte: keresik a megújuló erőforrások felhasználásának lehetőségét is, az egykori balatonfűzfői iparterületen valamint a gyöngyösoroszi meddőhányón napelemparkot terveznek. A vezérigazgató felvetette a balatonfűzfői gyártelepen rehabilitált területeken egy barnamezős beruházásként logisztikai, könnyűipari park létrehozását is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő független polgármestere a százéves jubileum alkalmából rendezett emléktábla-avatáson azt mondta: szeretné az iparterületen működő cégek közti együttműködést erősíteni, hogy közösen határozzák meg a fejlődés irányait.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a Nitrokémia és Balatonfűzfő közösen építették fel azt a települést, amely tavaly ünnepelte várossá avatásának huszadik évfordulóját. Felidézte: a lőporgyárnak a trianoni döntés következtében kellett Mosonmagyaróvárról Balatonfűzfőre költöznie, mert ott túl közel volt a határhoz, a Balaton keleti medencéjében pedig generációknak adott munkát.

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »