Nem jön a segély, sok az incidens a gázai övezet határán

Az izraeli légierő a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezethez tartozó célpontokat lőtt a Gázai övezetben válaszul a szombati határ menti támadásokra, melyekben életveszélyesen megsebesült egy izraeli katona – jelentette a Jediüt Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap reggel.

Az izraeli légierő vasárnapra virradó éjjel az övezet északi és középső részén támadta a Hamász fegyvereinek tárolását és gyártását szolgáló létesítményeket, és miután a héten egy rakétát is Izraelre lőttek Gázából, megerősítették a határnál állomásozó egységeket, valamint a vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétákat indító állomásait.

Szombaton a határkerítésnél zavargások törtek ki a gázai oldalon, és egy kézifegyverrel átlőttek Izraelbe, ahol életveszélyesen megsebesítettek egy határőr katonát. Több száz gázai palesztin megpróbált felmászni a betonkerítésre, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak a túloldalra, a kerítés résein lövéseket adtak le az izraeli határőrökre. Eközben a 12-es kereskedelmi TV híradása szerint távolabbról a Hamász mesterlövészei lőttek át izraeli területre.

Az izraeli katonák megpróbálták felszámolni a karni átkelő közelében, mintegy három órán át tartó erőszakos tüntetést, s ennek során számos palesztin megsebesült. A palesztinok 23, többségükben láblövéses sérülésről számoltak be, köztük két súlyos esetről.

A lap értesülése szerint a Gázai övezet palesztin frakciói előzőleg szerdán megbeszélést tartottak, amelyen úgy döntöttek, hogy nyomást gyakorolnak Izraelre a korábban megismert módokon: gyújtóléggömbökkel, a környező izraeli falvak és városok életét megzavaró éjszakai zajkeltéssel, a határkerítés megrongálásával és erőszakos tüntetésekkel, mert a jelenlegi állás szerint csak szeptember közepén kerül az övezetbe a katari pénzsegély.

Az új izraeli megállapodás szerint az ENSZ közvetítésével és segítségével fogják eljuttatni a pénzt Gázába, s a támogatásból havi több millió dollárt a Hamász-vezetők kapnak, amit a jelenlegi tervek szerint fizetésként fognak folyósítani számukra.

Legutóbb májusban érkezett pénzsegély az övezetbe, mert az új izraeli kormány nem volt hajlandó a korábbi módszerek szerint a Katarból érkező, készpénzzel teli bőröndöket beengedni az erezi átkelőn, hanem ragaszkodott a pénz útjának és felhasználásának ellenőrzését biztosító banki eljáráshoz, ahhoz, hogy a támogatást a Palesztin Hatóság (PH) által ellenőrzött bankokon keresztül utalják át a PH Gázai övezetben lévő kirendeltségeire, és onnan osszák szét.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »