Részleges maszkviselés és tripla tesztelés lesz a cseh iskolákban

Védőmaszk nélkül tanulhatnak saját osztályaikban szeptembertől a cseh általános és középiskolák tanulói és diákjai, míg a közösségi termekben, mindenekelőtt a tornatermekben és az étkezdékben, mindenkinek, tehát a diákoknak, tanítóiknak és az iskolai személyzetnek is kötelező lesz a védőmaszk viselése – közölte keddi prágai sajtótájékoztatóján Adam Vojtech egészségügyi és Robert Plaga oktatásügyi miniszter.

Azoknak, akik nincsenek beoltva, vagy az utóbbi hat hónapban nem estek át a Covid-19 betegségen, az iskolaév elején kötelezően koronavírus-tesztnek kell alávetniük magukat. Amennyiben ezt valaki elutasítja, akkor az iskolában mindenütt és állandóan védőmaszkot kell viselnie, és nem vehet részt aktívan a torna-, valamint az énekórákon.

A miniszterek szerint három kötelező teszten kell átmennie mindenkinek – a gyerekeknek, a tanári kar és a személyzet más tagjainak – rögtön a tanév elején, szeptember 1-jén, 6-án és 9-én. A tesztelést az iskoláknak maguknak kell megszervezniük. A szükséges antigénes teszteket az iskolák előzetesen megkaphatják az államtól.

Amennyiben a pontosabb PCR-tesztet választják, akkor azokért utólagosan 200 korona (2800 forint) térítést kaphatnak az államtól. A PCR-teszteket az első három hétben kell elvégezni. Az iskolák az első tesztelések alapján dönthetik el, hogy szükség lesz-e azok folytatására, esetleg más óvintézkedésre, vagy sem.

Robert Plaga szerint a két minisztérium közös útmutatót dolgozott ki, amelyet megküldenek minden iskolába. Ebben részletesen ki vannak fejtve mindazok az óvintézkedések, amelyek célja megakadályozni az új koronavírus terjedését az oktatási intézményekben. A tárca javasolja, hogy minden iskola létesítsen egy úgynevezett izolációs termet, ahol gyorsan elszigetelhetik a többiektől a betegség jeleit mutató egyéneket.

Kérdésre válaszolva Robert Plaga azt mondta, hogy a jövőben a tárcák már nem számolnak iskolabezárásokkal, hanem előnyben részesítik a betegek elszigetelését, illetve legfeljebb az egyes osztályok bezárását.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »