Kérdésessé vált a lengyel kormánykoalíció többsége

Kilép egy kisebb párt a lengyel kormánykoalícióból. A Jaroslaw Gowin távozó kormányfő-helyettes vezette Egyetértés kilépéséről a szervezet választmánya szerdán döntött. Ezzel a kormánykoalíció formálisan elveszíti többségét.

Az Egyetértés szóvivője a választmányi ülés után közölte: a párt képviselői elhagyják a kormánytábor frakcióját az alsóházban, és saját parlamenti csoportot alapítanak. Az Egyetértésnek 12 képviselője van a 460 fős szejmben. Ha mindannyian távoznak, a Jog és Igazságosság (PiS) által irányított kormánykoalíciónak 220 mandátuma lesz, vagyis formálisan elveszíti többségét.

Piotr Müller kormányszóvivő azonban egy szerdai rádióinterjúban elmondta: az Egyetértés soraiban, valamint más, kormánytáboron kívüli képviselők között akadnak olyanok, akik támogatása biztosítja a többséget. A PiS szóvivője, Radoslaw Fogiel reményét fejezte ki, hogy sikerül megőrizni a kormánytöbbséget, de nem zárta ki a kisebbségi kormányzás lehetőségét sem.

A valódi parlamenti erőviszonyokra fényt deríthetnek a szerdai alsóházi ülés napirendjén szereplő szavazások több, a PiS-kormány számára fontos jogszabályról. Köztük van a médiatörvény módosítása, amely érinti a TVN24 amerikai hírtévét is.

A kormánykoalíción belüli, a többi között a médiatörvény, valamint a Lengyel Megállapodás nevű fejlesztési programban foglalt adóreform kapcsán kialakult ellentétek miatt Mateusz Morawiecki miniszterelnök kedden kezdeményezte az Egyetértés elnöke, Jaroslaw Gowin leváltását a kormányfőhelyettesi és fejlesztési miniszteri posztról. Gowin ezt már kedden a kormánykoalíció tényleges felbomlásának nevezte. Gowin leváltása után lemondott posztjáról Marcin Ociepa, az Egyetértés nemzetvédelmi miniszter-helyettese.

A kormánykoalíció  eddig három pártból állt: a PiS és az Egyetértés mellett a Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter által vezetett Szolidáris Lengyelországból. A PiS parlamenti frakciójában ülnek viszont az Egyetértésből nemrég kivált Republikánus Párt tagjai is.

Emellett a PiS június közepén megegyezett a volt elnökjelölt, Pawel Kukiz rockénekes által irányított kisebb ellenzéki tömörülés, a Lengyel Megállapodás támogatásáról. Ez az egyezség, valamint egy-két független képviselő voksa elvileg biztosíthatja a PiS többségét egyes szavazásokon.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »