Lassan egész Afganisztánt elfoglalják a tálibok

Újabb tartományi fővárost vontak irányításuk alá a tálibok Afganisztánban, több hétig tartó harcok után elesett Sar-e Pul is, ami már az ötödik győzelem volt az elmúlt három napban. 

A tálibok úgy tűnik, gyorsan kihasználják az amerikai csapatok és a NATO kivonulását az országból, az alábbi térkép még egy július 21-i állapotot mutat, de már itt is alig látható olyan (szürkével jelzett) terület, ami egyértelműen a kormányerők kezében van. Sar-e Pul mellett azóta Kunduz is elesett, ami ugyan nem tartozik a legnagyobb városok közé, de stratégiailag fontos az ország északi területének ellenőrzése szempontjából.

Ha az ország kisebb közigazgatási egységeit (kerületeit) nézzük, már július 21-én is 229 került állt a tálibok ellenőrzése alatt, 112-ben folytak harcok, míg a kormányoldal mindössze 66 kerületben maradt hatalmon, azóta pedig további városok estek el.

Ezen a térképen már az augusztus 8-i állapot látható, Herat és Kandahar helyzete sem túlságosan biztató a kormányoldal szempontjából.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / The Economist

 

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »