Lassan egész Afganisztánt elfoglalják a tálibok

Újabb tartományi fővárost vontak irányításuk alá a tálibok Afganisztánban, több hétig tartó harcok után elesett Sar-e Pul is, ami már az ötödik győzelem volt az elmúlt három napban. 

A tálibok úgy tűnik, gyorsan kihasználják az amerikai csapatok és a NATO kivonulását az országból, az alábbi térkép még egy július 21-i állapotot mutat, de már itt is alig látható olyan (szürkével jelzett) terület, ami egyértelműen a kormányerők kezében van. Sar-e Pul mellett azóta Kunduz is elesett, ami ugyan nem tartozik a legnagyobb városok közé, de stratégiailag fontos az ország északi területének ellenőrzése szempontjából.

https://www.instagram.com/p/CSW6Hk0t8xO/

Ha az ország kisebb közigazgatási egységeit (kerületeit) nézzük, már július 21-én is 229 került állt a tálibok ellenőrzése alatt, 112-ben folytak harcok, míg a kormányoldal mindössze 66 kerületben maradt hatalmon, azóta pedig további városok estek el.

https://www.instagram.com/p/CSWV0EnosYa/

Ezen a térképen már az augusztus 8-i állapot látható, Herat és Kandahar helyzete sem túlságosan biztató a kormányoldal szempontjából.

https://www.instagram.com/p/CSXkX8LNJrD/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Independent / The Economist

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »