A brit kormányzat további környezetvédelmi intézkedéseket sürget

Az Egyesült Királyság több globális erőfeszítésre szólít fel, mivel az ENSZ szerint a világ felmelegedése gyorsabb, mint korábban becsülték. Az ENSZ ma közzétett jelentése arra figyelmeztet, hogy a következő egy-két évtizedben valószínűleg elérjük a 1,5 fokos felmelegedést, ha nem teszünk azonnali lépéseket.

Boris Johnson brit miniszterelnök és Alok Sharma, a COP26 elnöke sürgős cselekvésre szólít fel a globális kibocsátás csökkentése érdekében. Az Egyesült Királyság lobbizik a világ országainál, hogy növeljék klímavédelmi ambícióikat a novemberben Glasgow-ban rendezendő COP26 konferenciára készülve.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által közzétett legújabb jelentés a világ tudósainak drámai figyelmeztetése azzal kapcsolatban, hogy az emberi tevékenység riasztó mértékben károsítja a bolygót.

https://www.instagram.com/p/CSWMOlVI4RX/

A jelentés arra figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás már most is a világ minden régióját érinti, és hogy a felmelegedés korlátozására irányuló sürgős intézkedések nélkül a hőhullámok, a heves esőzések, az aszályok, valamint a sarkvidéki tengeri jég, a hótakaró és a permafroszt elvesztése mind fokozódni fog, miközben a szén-dioxid-elnyelők egyre kevésbé hatékonyan lassítják a légkörben lévő szén-dioxid mennyiségének növekedését.

A jelentés kiemeli, hogy a globális kibocsátás azonnali csökkentésével, illetve az évszázad közepére elérendő nettó nulla kibocsátással jó eséllyel sikerülhetne a globális felmelegedést hosszú távon 1,5 Celsius-fok alatt tartani, és így elkerülni az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásait.

  • Boris Johnson is reagált

„A mai jelentés kijózanító olvasmány, és egyértelmű, hogy a következő évtized kulcsfontosságú lesz bolygónk jövőjének biztosítása szempontjából. Tudjuk, hogy mit kell tennünk a globális felmelegedés korlátozásához: a szénnek a történelem homályába kell vesznie, és át kell térnünk a tiszta energiaforrásokra, meg kell védenünk a természetet, és finanszírozást kell nyújtanunk az éghajlatváltozás elleni küzdelem frontvonalában álló országok számára. „

Az Egyesült Királyság élen jár, hiszen az elmúlt két évtizedben gyorsabban csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást gazdaságában, mint a G20-ak bármely más országa. Remélem, hogy az IPCC mai jelentése ébresztőként hat majd a világra, hogy a kormányok még a novemberben Glasgow-ban megrendezésre kerülő COP26 csúcstalálkozó előtt tegyenek lépéseket.” – tette hozzá.

Erdőtüzek, árvizek, hőhullámok

Miközben az észak-amerikai erdőtüzektől kezdve a kínai áradásokon át az európai, indiai és afrikai árvizekig, valamint a szibériai hőhullámokig egyre több a szélsőséges esemény világszerte, Alok Sharma, a COP elnöke tárgyalásokat folytat a kormányokkal és a vállalkozásokkal, hogy növeljék globális éghajlati törekvéseiket és tegyenek azonnali lépéseket annak érdekében, hogy a következő évtizedben felére csökkenjen a globális kibocsátás, valamint az évszázad közepére elérjük a nettó nulla kibocsátást, hogy a Párizsi Megállapodásban kitűzött 1,5 Celsius-fokos cél elérhető közelségben maradjon.

Az Egyesült Királyság már most is vezető szerepet játszik azzal a világos tervvel, hogy 2030-ra 68%-kal, 2035-re pedig 78%-kal csökkenti a kibocsátását, és 2050-re eléri a nettó nullát. Ma már a világgazdaság szereplőinek több mint 70%-a megfogalmazta a nettó nullára vonatkozó célkitűzéseit – ez az arány 30% volt, amikor az Egyesült Királyság átvette a COP soros elnökségét. Májusban zajlott le az első, nettó nulla kibocsátáshoz kapcsolódó G7-csúcstalálkozó, amelyen valamennyi ország olyan 2030-ig szóló kibocsátás-csökkentési célokat fogalmazott meg, amelyek a 2050. évi cél eléréséhez vezető útra terelik őket.

A mai jelentés azonban azt mutatja, hogy sürgősen további intézkedésekre van szükség.

Forrás: Brit Miniszterelnöki Kabinetiroda

Friss hírek