Még sokáig velünk lesz az EKB laza monetáris politikája

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton. A kormányzótanács az EKB honlapján publikált közleményben a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

A döntés után kiadott közlemény emlékeztetett arra, hogy a Kormányzótanács a közelmúltban végzett stratégiai felülvizsgálatában új, szimmetrikus, 2,00 százalékos inflációs célban állapodott meg középtávon. Az EKB irányadó kamatlábai már egy ideje közel tartózkodnak az alsó határhoz, de a középtávú inflációs kilátások még mindig jóval a Kormányzótanács célja alatt találhatók. Ezeket figyelembe véve a Kormányzótanács csütörtökön módosította a kamatlábakra vonatkozó előretekintő útmutatását.

Ezt abból a célból tette, hogy hangsúlyozza a tartósan laza monetáris politikai alapállás fenntartása melletti elkötelezettségét,  inflációs céljának teljesítése érdekében. Szimmetrikus, 2,00 százalékos inflációs célja támogatására és a monetáris politikai stratégiájával összhangban a Kormányzótanács arra számít, hogy az EKB irányadó kamatlábai a jelenlegi vagy alacsonyabb szinteken maradnak egészen addig, ameddig nem tapasztalja, hogy az infláció jóval az előrejelzési időszak vége előtt, valamint az időszak hátralevő részét tekintve tartósan eléri a 2,00 százalékot, és úgy nem ítéli, hogy a trendinflációban realizált elmozdulás megfelelően előrehaladt ahhoz, hogy konzisztens legyen az infláció középtávon 2,00 százalékon levő stabilizálódásával. Ebből következhet egy olyan átmeneti időszak is, amely során az infláció mérsékelten a cél fölött van.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Erre az évre elengedi az inflációt az Európai Központi Bank

A Kormányzótanács a finanszírozási feltételekre és az inflációs kilátásokra vonatkozó júniusi értékelését megerősítve továbbra is arra számít, hogy a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) szerinti vásárlások ebben a negyedévben jelentősen nagyobb ütemben zajlanak, mint az év első hónapjaiban.

A Kormányzótanács az árstabilitási megbízatásának támogatása érdekében megerősítette egyéb intézkedéseit is, nevezetesen az EKB irányadó kamatlábainak szintjét, az eszközvásárlási program (APP) alatti vásárlásait, az újrabefektetési irányelveit és a hosszabb lejáratú refinanszírozási műveleteit.

A közleményben azt írják az eszközvásárlási programról, hogy a nettó vásárlások havi 20 milliárd eurós ütemben folytatódnak. A Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy az eszközvásárlási program alatti havi nettó eszközvásárlások addig lesznek folyamatban, amíg szükséges az irányadó kamatlábak alkalmazkodó hatásának megerősítéséhez, és röviddel az előtt fejeződnek be, hogy ismét elkezdi emelni az EKB irányadó kamatlábait.

A Kormányzótanácsnak emellett az a szándéka, hogy az APP keretében vásárolt lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztést teljes egészében továbbra is újra befekteti hosszabb időszakon keresztül azután, hogy elkezdi az EKB irányadó kamatlábainak emelését, de mindenesetre addig, ameddig szükséges ahhoz, hogy fennmaradjanak a kedvező likviditási feltételek és a meglehetősen laza monetáris politika.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Kormányzótanács legalább 2022 márciusának végéig folytatja a pandémiás vészhelyzeti vásárlási program (PEPP) alatti nettó eszközvásárlást 1850 milliárd eurós teljes keretösszeg erejéig, de addig mindenképp, amíg úgy nem ítéli, hogy a koronavírus válságszakasza véget ért.

Mivel a beérkező információk megerősítették a júniusi monetáris politikai ülésen a finanszírozási feltételekre és az inflációs kilátásokra vonatkozó együttes értékelést, a Kormányzótanács továbbra is arra számít, hogy a PEPP alatti vásárlások a folyó negyedévben jelentősen nagyobb ütemben folytatódnak, mint az év első hónapjaiban.

A Kormányzótanács rugalmasan vásárol a piaci helyzetnek megfelelően azzal a szándékkal, hogy megakadályozza a finanszírozási feltételek olyan szigorodását, amely nem konzisztens a pandémia által a prognosztizált inflációs pályára gyakorolt lefelé irányuló hatás kivédésével.

Emellett az időben, eszközosztály tekintetében és a joghatóságok között folytatott vásárlások rugalmassága továbbra is támogatja a zökkenőmentes monetáris politikai transzmissziót. Ha sikerül fenntartani a kedvező finanszírozási feltételeket olyan eszközvásárlási tranzakciókkal, amelyek a PEPP nettó vásárlási időhorizontja alatt nem merítik ki a keretet, akkor nem kell a keretösszeget teljes egészében felhasználni.

Ugyanígy, a keretösszeg szükség esetén újrakalibrálható, hogy megmaradjanak a kedvező finanszírozási feltételek, amelyekkel könnyebben kivédhető a negatív pandémiás sokk, amely az inflációs pályát éri. A Kormányzótanács legalább 2023 végéig továbbra is újra befekteti a PEPP alapján vásárolt, lejáró értékpapírokból származó tőketörlesztéseket.

A Kormányzótanács közleménye hangsúlyozta, hogy továbbra is bőséges likviditást biztosít a refinanszírozási műveletein keresztül. Különösen a célzott, hosszabb lejáratú refinanszírozási műveletek harmadik sorozata (TLTRO-III) marad vonzó finanszírozási forrás a bankok számára, támogatva a bankok vállalati és háztartási hitelezését. A Kormányzótanács készen áll valamennyi eszközének megfelelő kiigazítására annak érdekében, hogy az infláció középtávon a 2,00 százalékos célján stabilizálódjék – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »