Mégsem olyan gyors a brit kilábalás

A vártnál jóval lassabban nőtt májusban a brit gazdaság teljesítménye a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások jelentős enyhítése ellenére is.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki ismertetése szerint a hazai össztermék (GDP) értéke májusban 0,8 százalékkal emelkedett az előző hónappal összehasonlítva. Az elemzői előrejelzések 1,5-1,8 százalék közötti havi összevetésű növekedést valószínűsítettek a hónapra.

Az ONS ráadásul az áprilisi növekedési ütemre adott becslését is alaposan visszavette: az első adatközlésben szereplő 2,3 százalék helyett a pénteki ismertetésben 2 százalékos növekedés szerepel az idei negyedik hónapra.

A statisztikai hivatal friss számításai szerint mindezek alapján a brit GDP-érték májusban még mindig 3,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezése végett 2020 márciusától érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.

Mindez pedig kétségbe vonja a Brit Iparszövetség által június közepén kiadott becslést is, miszerint a brit gazdaság teljesítménye az idei év végére eléri a koronavírus-járvány kitörése előtti szintet.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: háromhetes csúcson a DAX

A DE30 átjutott a 15.675 pontnál húzódó ellenállási zónán, ezzel az index 2021. július 15-e óta a legmagasabb értékén forog. Az említett zóna áttörése megnyitotta az utat a történelmi csúcsok újrateszteléséhez 15.800 pont környékén.

Read More »

Piaci körkép: rossz eredményt közölt a Commerzbank

Emelkednek az európai piacok szerdán, a német index az egyik legjobban teljesítő tőzsdemutató 0,8% körüli emelkedésével. Ma több makroadat is érkezik, ezek közül közül a legfontosabb az ADP jelentés lesz 14:15-kor, az előzetes becslések 700 ezer új munkahelyről szólnak július hónapra vonatkozóan.

Read More »