Halad Biden infrastruktúra programja, örülnek a tőzsdék

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék pénteken, miután New Yorkban újabb történelmi csúcsra húzta fel az S&P 500-as indexet és a Nasdaq-piac összetett mutatóját Joe Biden amerikai elnök bejelentése, miszerint megállapodtak egy átfogó infrastrukturális beruházási tervről.

Biden elnök közölte, hogy heteken át tartó tárgyalások eredményeként sikerült kétpárti megállapodásra jutni a szenátusban az infrastruktúra fejlesztését célzó, 1200 milliárd dollár értékű programról, amelynek alapján a következő nyolc évben több száz milliárd dollárt fordítanak egyebek között utak, hidak, repülőterek építésére és felújítására, valamint az elektromos járművekhez kapcsolódó infrastruktúra fejlesztésére. Több száz milliárd dollár jut majd a vízhálózat fejlesztésére, a szélessávú internet kiépítésére, környezeti károk helyreállítására és az energetikai infrastruktúra fejlesztésére is.

„Megállapodtunk, de komoly kompromisszumokat kötöttünk mindkét oldalon” – fogalmazott az elnök a Fehér Házban republikánus és demokrata szenátorok társaságában bejelentve a tárgyalások sikerét.

„Mindannyian egyetértünk abban, hogy egyikünk sem kapta meg mindazt, amit szeretett volna. Én egyértelműen nem kaptam meg, amit szerettem volna” – tette hozzá. Mint fogalmazott: „a mostani döntés azokra a napokra emlékeztet, amikor az Egyesült Államok kongresszusában valóban együtt dolgoztunk”.

Az amerikai média összefoglalói szerint a megállapodás közel sem annyira kiterjedt, mint az elnök által április elején felvázolt, 2200 milliárd dolláros munkahelyteremtési terv volt. A demokrata vezetők azonban világossá tették, hogy reményeik szerint később, egy külön csomagban sikerülhet egy olyan tervet is elfogadtatni, amely tartalmazza az éghajlatváltozás kezelésével, a fizetett szabadsággal és az oktatásüggyel kapcsolatos prioritásokat is.

A kétpárti megállapodást egyelőre sem Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője, sem Mitch McConnell, a felsőházi republikánusok vezetője nem hagyta jóvá, bár Schumer szerda este azt mondta: általánosan támogatja a koncepciót.

A kedvező hír hatására Ázsiában és a csendes-óceáni térségben kivétel nélkül emelkedtek a vezető indexek pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül 0,94 százalékos pluszban, 702,78 ponton állt. Tokió 0,65 százalékos, Sydney pedig 0,45 százalékos pluszban zárt, míg Szöulban 0,34 százalékos, Sanghajban 1,26 százalékos, Sencsenben 1,48 százalékos, Hongkongban pedig 1,44 százalékos emelkedésben álltak az irányadó indexek közép-európai idő szerint reggel nyolc óra körül.

Forrás: MTI

Friss hírek