Tétlenséggel vádolják Kamala Harrist

Több mint 50 republikánus képviselő levélben szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy „tétlensége” miatt mentse fel alelnökét, Kamala Harrist az illegális bevándorlás megfékezésének feladata alól – jelentette az amerikai sajtó, köztük a Fox televízió.

„Annak ellenére, hogy olyan határválság közepén vagyunk, amelyet ez az ország két évtizede nem látott, Harris alelnök még nem mutatott kellő érdeklődést, hogy ezzel közvetlenül foglalkozzék” – fogalmazott levelében az 56 republikánus törvényhozó. „A 85 nap alatt, amióta az alelnök feladata ennek a válságnak a megoldása, még nem látogatott el a határra, és nem találkozott a határőrség munkatársaival, az amerikai bevándorlási hivatal (ICE) tisztségviselőivel és a helyi rendvédelmi tisztviselőkkel sem” – tették hozzá. Mint írják: „Ez az ország egy perccel tovább sem engedheti meg magának Harris alelnök tétlenségét”.

Joe Biden demokrata párti elnök március végén bízta meg alelnökét, Kamala Harrist a bevándorlás megfékezésének feladatával. Szakértők és politikusk egyaránt azt hangsúlyozzák,  hogy nem enyhül a migrációs válság az amerikai-mexikói határ mentén. Kamala Harris a múlt héten Mexikóba és Guatemalába utazott, ahol arra kérte a bevándorlókat, hogy „ne menjenek az Egyesült Államokba”. E kijelentései miatt az alelnök bírálatokat kapott a demokrata párt balszárnyától.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynökségének (CBP) jelentése szerint májusban több mint 180 ezer illegális határátlépőt vettek őrizetbe az Egyesült Államok és Mexikó határán. Ezt Greg Abbott texasi republikánus kormányzó „történelmi rekordnak” minősítette. Abbott egyébként bejelentette, hogy folytatja az előző elnök, Donald Trump által megkezdett fal építését a határon. A Fox televíziónak nyilatkozva a texasi kormányzó hangsúlyozta: Kamala Harris még egyszer sem beszélt vele a határon kialakult válság ügyében. A 180 034 letartóztatás egyszázalékos növekedést jelent áprilishoz képest, amikor is 178 622 embert vettek őrizetbe, ami három százalékkal volt nagyobb a márciusi 173 348-hoz képest.

Szakértők szerint Joe Biden hivatalba lépése óta több olyan kormányzati intézkedés is született, amely arra ösztönözte a közép-amerikai migránsokat, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé. Februárban az elnök hatályon kívül helyezte Donald Trump „Maradj Mexikóban!” nevű programját, amely arra kötelezte a közép-amerikai migránsokat, hogy Mexikóban várják meg, amíg az amerikai hatóságok elbírálják a menedékkérelmüket.

Biden ezenkívül leállította – a szintén Trump által prioritásnak tartott – mexikói határfal építését is. A demokrata elnök újraindította azt a 2012-es bevándorlási programot, melynek értelmében megvédik azokat a fiatalokat a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban vittek az Egyesült Államokba.

A levelet megfogalmazó törvényalkotók hibásnak tartják azt a megközelítést, hogy a Biden-adminisztráció „kizárólag a közép-amerikai országokra fordítja figyelmét”, ugyanis – mint írják – „sok migráns próbál meg átkelni a déli határunkon a világ minden országából, beleértve Oroszországot, Brazíliát, Kubát és Haitit is”. A republikánus képviselők szerint a közép-amerikai országokban „nem történt olyan drámai változás az elmúlt hónapokban, amely a déli határnál, a bevándorlók számát tekintve ekkora különbségeket eredményezne a tavalyi évhez képest”.

https://www.instagram.com/p/CQctMR_oNb5/

Donald Trump volt amerikai elnök múlt heti közleményében jelentette be, hogy a hónap végén a mexikói határához látogat. „A Biden-adminisztráció az Egyesült Államok történelmének legerősebb, legbiztonságosabb és leginkább biztosított határát örökölte tőlem, és csupán hetek alatt az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb határválságává változtatta azt. Ez egy valóságos katasztrófaövezet” – fogalmazott Trump, aki hozzátette: „amit Biden és Harris tett és folytat jelenleg is a határunkon, az súlyos és szándékos kötelességszegés”.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »